ActualidadEntrevistas
“Seguirem insistint a l’ajuntament per aconseguir un reconeixement dels Agermanats”
Ara fa dos anys, al novembre del 2022, Margalida Fuster va acceptar el càrrec de presidenta de l’Obra Cultural Balear a Manacor. En aquest temps, la nostra entrevistada s’ha enfrontat a un munt de reptes, com la manca d’espais i de contactes o la dificultat per arribar als més joves, que a poc a poc va superant, al mateix temps que va apropant l’Obra a més manacorins i manacorines. Amb ella xerram d’aquests dos anys, i del curs que ja ha començat.
- Un dels assumptes que més et preocupaven fa uns mesos era el començament del present curs escolar. T’ha sorprès el bon inici d’aquest curs?
- Sí, no puc negar que m’ha sorprès. Enguany hem comprovat, una vegada més, que sempre que s’ha intentat canviar l’estatus del català a les escoles, la gent ha sortit al carrer i les autoritats s’han vist obligades a tornar enrere. Per tant, des de l’Obra Cultural Balear estam molt contents de la reacció de la ciutadania amb aquesta problemàtica. Tot i així, no hem de baixar la guàrdia. Al cap i a la fi, molts professors afirmen que el castellà segueix guanyant terreny al català, ja que per molt que es practiqui el català a les classes, hi ha altres indrets de l’escola, com els patis, on el castellà és majoritari. Hem de pensar que hi ha molts nouvinguts que venen de Sud-amèrica, i això fa que costi que el català tingui el lloc que li correspon.
- Com va aquest començament de curs de l’Obra Cultural Balear?
- Bé, ja duim gairebé dos mesos des que vàrem iniciar aquest curs, i la veritat és que la gent està responent molt bé a tots els canvis que hi ha hagut. Per una banda, ara feim els nostres actes a Can Lliro, ja que hem acordat un conveni on ells ens proporcionen el local, i els nostres socis i la resta d’assistents consumeixen dins el bar. És una relació on les dues parts en sortim beneficiades, ja que ells guanyen clients i noltros estalviam uns doblers que podem dedicar a altres esdeveniments. El fet de fer els nostres actes a Can Lliro ens ha obligat a un canvi de dia. Ara, les nostres conferències es fan els dimecres i no els dilluns, perquè els dilluns Can Lliro té tancat. Malgrat aquest canvi de dia, que a vegades coincideix amb el futbol, el nombre d’assistents es manté sense problemes.
- Quantes persones sol haver-hi, a un acte de l’Obra?
- Normalment hi sol haver entre 30 i 50 persones, però si la temàtica de l’acte o el convidat interessa molt, pot haver-hi 70 o fins i tot 80 persones. Des del meu punt de vista, crec que el fet de traslladar-nos a Can Lliro ens ha acostat a un públic al què abans no arribàvem. Amb aquest nou espai, d’alguna manera l’Obra s’apropa a aquesta idea de tavernes culturals que ja practicava S’Agrícola, i que ens ha duit a un tipus d’espectador que abans no era tan present entre noltros. En definitiva, i encara que aquesta decisió de traslladar-nos a Can Lliro no hagi agradat a tothom, perquè això és impossible, crec que sí ha agradat a la majoria, i això és el més important.
- Una de les claus del vostre creixement en el darrer any va ser el gran nombre de contactes que vau guanyar. En quin punt està aquest assumpte actualment?
- Seguim tan bé o millor que l’any passat. De fet, la Junta de l’Obra ara ja fa més una labor de coordinar i organitzar totes les propostes que ens arriben, i no tant de pensar què s’ha de fer. És a dir, tenim una audiència tan activa, tan propositiva, que a vegades estam fins i tot desbordats de tants temes que volem tractar. Pot ser que les primeres setmanes, quan encara estam arrencant, costa un poc més organitzar-ho tot, però ara ja va tot rodat.
- Com va l’acostament als més joves?
- A poc a poc es va notant la incorporació que vàrem fer l’any passat d’una persona ben jove a la Junta, per així tenir una Junta més representativa de la societat manacorina. Amb la presència d’aquest jove, a poc a poc ens anam acostant més al jovent, perfilant més activitats del seu gust i, sobretot, convidam gent jove als actes de l’Obra. Així, tenim més joves que presenten els seus llibre, o que fan un concert… De totes maneres, sabem que aquest acostament als més joves té les seves limitacions. Ja no només per una qüestió de gustos, sinó també d’horaris, de prioritats… Tot i així, també anam fent passes en aquest aspecte.
- Hi haurà noves iniciatives conjuntes entre l’OCB i l’Escola de Mallorquí?
- Esper i desig que sí, ja que les dues parts estam plenament d’acord que hem d’aprofitar els nostres recursos i la nostra audiència per fer aquestes sinergies que ens beneficiaran tant a noltros com a l’Escola. Ja vàrem fer les Caminades en Català, que sempre venen molt bé als nouvinguts per practicar, i la intenció és repetir esdeveniments com aquest i fer-ne d’altres. D’alguna manera, el bon estat de les dues entitats a vegades ens dificulta fer tots els actes que ens agradaria, ja que sempre estam al màxim, però tenim clar que hem de seguir amb aquesta relació.
- Ara es compleixen dos anys des que vares arribar a la presidència de l’Obra Cultural Balear de Manacor. Quin balanç en fas?
- En faig una valoració molt positiva, sense cap dubte. Hem aconseguit donar més vida a una entitat que ja funcionava bé abans de la meva arribada, i ho hem aconseguit sobretot dedicant més temps a les xarxes socials. Aquests darrers dos anys s’ha guanyat molta presència en xarxes, el que en part ha fet que tenguem tants de contactes, al mateix temps que també s’ha obert un canal de YouTube per pujar vídeos dels actes que anam fent. Tot i així, és cert que encara ens queden alguns reptes pendents. Un d’ells, molt important, és aconseguir el reconeixement dels Agermanats, ja sigui posant el seu nom a un carrer o a una plaça, o amb una placa commemorativa. Aquest és un tema que tenim pendent amb l’ajuntament, i amb el què seguirem insistint. Per altra banda, també hi ha el tema del local propi per a l’Obra, encara que això ja no ens preocupa tant, perquè tenim Can Lliro disponible.
- Vols afegir alguna cosa més?
- Sí, en primer lloc vull destacar que el proper 18 de desembre, l’Obra organitzarà un concert d’en Valentín Mendoza i en Carles Grimalt, com a acte previ a Nadal, cosa que no havíem fet mai. També vull dir que ens agradaria provar de fer sopars-tertúlia, com fa l’Assemblea Sobiranista de Mallorca. El que faríem seria dur un convidat a un sopar, i aprofitar per fer-li preguntes i tractar segons quins temes amb aquest convidat. De fet, l’Assemblea Sobiranista de Mallorca ja ens està orientant amb aquest tema, així que al llarg d’aquest curs provarem de fer-ho per primera vegada. En darrer lloc, vull afegir que Ómnium Cultural, Acció Cultural País Valencià i Obra Cultural Balear estam fent una campanya de suport per reconstruir espais culturals i educatius vinculats amb la llengua i la cultura a la Comunitat Valenciana. Si qualsevol persona vol fer una donació a aquesta iniciativa, només ha d’anar a la pàgina web de Amunt País Valencià, i allà trobarà tota la informació.