ActualidadEntrevistas

Sebastià Llodrà: “Esteim negociant amb el PSOE, però amb calma i sense pressió”

Després de nou mesos de mandat municipal en minoria, la possibilitat que el PSOE entri de nou a l’equip de Govern és més present que mai. Sobre aquest tema i molts d’altres xerram amb el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà.

 • En primer lloc, i tenint en compte les informacions que han sortit les darreres setmanes, resulta gairebé impossible no començar aquesta entrevista amb el tema de l’apropament entre Més i PSOE, perquè els socialistes entrin de nou a l’equip de Govern. En quin punt estan ara les negociacions?
 • És cert que darrerament hi ha hagut converses, això sí, de la mateixa manera que hi hagut converses amb altres partits per tractar altres temes. Noltros sempre hem dit que esteim oberts a augmentar l’equip de govern fins la majoria, però també decidits a acabar el mandat en minoria. Així mateix, m’agradaria recalcar que aquestes converses amb el PSOE no s’han deixat de produir-se mai, encara que els primers set o vuit mesos noltros no vèiem moltes posibilitats d’arribar a un acord, per diferents votacions i acords que es varen dur a terme als Plens. Per tant, sí, esteim negociant, però amb calma i sense pressió.
 • En les darreres setmanes, diversos membres de l’oposició m’han dit que l’Ajuntament està sobresaturat, i que aquesta podria ser una de les raons d’aquest apropament cap al PSOE perquè entri a l’equip de Govern. Què hi ha de cert en tot això?
 • Absolutament res de cert. De fet, estan sortint més propostes que mai, i això es deu a que la càrrega de feina s’està suplint amb moltes ganes i dedicació. Basta veure els resultats dels darrers mesos. Hi ha hagut una Fira de les Dones espectacular, s’ha començat a implementar el porta a porta a la meitat de Manacor i Porto Cristo, s’ha fet una Rua fantàstica, la Brigada se segueix posant al dia amb noves tasques de manteniment, les platges estan preparades per a una nova temporada turística… Encara que som un Govern en minoria, la sensació és que feim feina com si fossim dotze, ja que els nous regidors s’han adaptat molt bé, i altres van agafant experiència, i això es nota. De fet, crec que el millor exemple d’aquesta experiència adquirida el podem veure en el batle.
 • S’ha xerrat amb el PSOE sobre les delegacions o àrees que els socialistes tendrien en un futur equip de Govern renovat que inclogui el PSOE?
 • Crec no em correspon a mi xerrar d’aquest tema, aquest és un assumpte privat entre partits, i ara mateix no es descarta ni seguir en minoria ni que el PSOE entri a l’equip de Govern. De totes maneres, si això darrer es produeix, ho farem com he dit abans: fora presses, amb calma, i amb la convicció que apostarem per aquesta via només si esteim plenament convençuts que és la millor opció.
 • Fa poc va començar el porta a porta amb un contracte de neteja que es va iniciar fa uns mesos. Com està funcionant aquest nou contracte i aquesta ampliació del porta a porta?
 • Crec que hi ha una resposta molt bona, i això en part es deu a tota la feina prèvia, de reunions amb els veïns, amb els que hi ha hagut un contacte constant. És clar que el porta a porta és una gran mesura no només a nivell ambiental, sinó també de comoditat per a tots. Per tant, la nostra intenció és ampliar el porta a porta en els propers anys i arribar al 92% en el terreny urbà, i apostar per les àrees d’aportació controlades per als voltants dels nuclis poblacionals i per a fora vila. De fet, al llarg del proper any i mig, volem fer la prova pilot a Son Macià amb les àrees d’aportació, per veure com funciona, i llavors exportar aquesta iniciativa a la resta de fora vila i dels voltants dels grans nuclis poblacionals del municipi.
 • El porta a porta també va lligat als comerços del municipi…
 • Exacte, i aquest és un tema que m’agradaria destacar. Hem de recordar que hi haurà 840 comerços que tindran recollida de les cinc fraccions. Això ha suposat un canvi de xip per a tots, i una feinada important, però estic segur que valdrà la pena. A més, ara que comença la temporada turística, iniciatives com aquestes cobren més sentit que mai. De la mateixa manera que passa amb els veïns, la sensació que tenim és que els comerços s’estan adaptant bé a aquest canvi, ja que les primeres dades, encara que no són mesurables, sí que són bones. L’any 2018 teníem un 13% de recollida porta a porta, el 2023 un 30%, i la nostra intenció és arribar al 50% l’any 2026, per així acostar-nos a allò que ens marca Europa.
 • Per tancar amb aquest tema, a la nostra redacció ens han arribat queixes d’una gran presència de rates a la zona de l’estació de tren. Això pot tenir a veure amb l’ampliació del porta a porta?
 • No, en aquest tema el porta a porta no té res a veure, ja que xerram d’un problema que ve de molt abans. De fet, noltros ja hem xerrat amb Serveis Ferroviaris per saber quan s’ha de fer una nova desratització, que en realitat es fa habitualment, però a vegades, com en aquest cas, necessita d’una actuació més intensiva. Per tant, esteim ultimant aquest tema amb Serveis Ferrovaris, per actuar quan sigui possible.
 • Fa uns mesos va començar el recondicionament de les platges del municipi. Enguany pareix que les platges han conservat un bon estat…
 • Així és, encara que aquí també influeix el fet que en aquests darrers mesos no hi ha hagut cap temporal. De fet, no hi ha hagut ni tan sols un hivern normal i corrent, i això sí que és preocupant, ja que si es compleixen les previsions, probablement d’aquí cinquanta anys la mar haurà pujat setenta centímetres… Dit això, pel que fa a aquest tema, vull recalcar com s’ha canviat la percepció social de l’ús de la posidònia en aquests darrers anys. Es deia que només servia per embrutar, i s’ha demostrat que no, ja que la posidònia fixa l’arena i permet que les nostres platges seguesquin el seu cicle natural. Fixa’t si està funcionant bé, que fins i tot el Govern ens ha instat a explicar a altres municipis la nostra feina amb la posidònia. Per tant, crec que hem de seguir per aquest camí, esteim molt satisfets, i hem de seguir prioritzant cada vegada més la neteja manual per damunt de la neteja mecànica, ja que és una altra manera de respectar l’entorn de la platja.
 • En aquest tema, com en altres, juga un paper molt important la SAM. Quin balanç fas de la gestió de la SAM, i de les seves relacions amb la delegació de Medi Ambient?
 • En faig un balanç molt bo, la veritat. Noltros sempre hem apostat per vincular la SAM a Medi Ambient, perquè consideram que la SAM és una branca executora de les polítiques ambientals i de mobilitat. De fet, la SAM s’encarrega de l’ORA i dels aparcaments, de les platges i del cicle de l’aigua a Manacor i Cala Murada. Noltros tenim clar que la visió de la SAM ha de ser la més ambiental possible, per això tenen un contracte estret amb Medi Ambient i també amb Urbanisme. La SAM tindrà un paper molt important a l’hora de gestionar la potabilització de l’aigua, la depuradora… I xerram del present, però jo crec que en el futur, el paper de la SAM no hauria de canviar, i l’Ajuntament, sigui quin sigui el seu color polític, ha d’aprofitar les coses bones que té un organisme públic com la SAM. Amb la SAM aconseguim una gestió àgil i uns processos de contractació de serveis i béns molt fiable i estricte.
 • Com està el procés de potabilització d’aigua a Manacor? Haurem d’esperar al 2025 per tenir aigua potable a tot Manacor, o pot arribar abans?
 • Veurem… Noltros no descartam que enguany ja estigui funcionant, encara que sabem que després s’haurà de fer feina de forma paral·lela en dos sentits. Per una banda, millorant la xarxa de distribució, i això passa per finalitzar la sectorització a Manacor, i per l’altra, disposant de comptadors de lectura digital, que fan un control exhaustiu de la teva xarxa i de l’entrada de les cases. Per això hem aprofitat l’Impost de Turisme Sostenible per seguir donant passes endavant amb els dos temes. De fet, ja tenim instal·lats aquests comptadors a Sa Volta i Es Serralt, on hi ha aigua potable, i hem arribat a moments de consum zero. Això vol dir que no hi ha fuites de cap tipus, el que és molt important, tenint en compte tant la falta d’aigua que hi ha com tot el que costa produir aigua.
 • A part d’apostar per aquestes mesures en matèria d’aigua, hi ha alguna mesura més, de cara al futur, que t’agradaria destacar?
 • Sí, m’agradaria destacar la importància d’implementar en aquest mandat les tarifes progressives. Crec que aquí xerram d’un tema de responsabilitat de tots els partits polítics, en què l’equip de Govern haurà de treballar amb l’oposició per dur endavant aquesta iniciativa, que és molt important. No pot ser que una família que viu a un pis on no s’hi tuda aigua hagi de pagar el mateix preu per tona d’aigua que una família que viu a un xalet amb piscina. Les persones que viuen en aquests tipus de residència, on hi ha metres i metres de gespa i reguen tot el que volen, no poden pagar el mateix que aquesta majoria que fa un ús molt més econòmic de l’aigua. Per tant, aquesta iniciativa de les tarifes progressives, que ni tan sols inventam noltros i que venen d’Europa, ha de ser un altre repte a dur endavant en aquest mandat.
 • Abans de passar a la darrera pregunta, també volia saber la teva opinió sobre l’evolució de l’Escola de Mallorquí, que en aquests darrers anys mostra un creixement a tots els nivells. Basta recordar l’esdeveniment del passat mes d’octubre a l’Auditori…
 • La veritat és que la part de política lingüística, encara que és on fa més falta fer feina, és on més gaudim. Estic molt satisfet de la manera com l’Escola de Mallorquí, amb una actitud natural i al mateix temps valenta, està aconseguint fer arribar la nostra llengua de la manera més integradora i positiva. Crec que una de les claus del seu èxit resideix en que s’ofereix la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres festes com un regal, i no com una imposició, i tot això es fa malgrat tots els condicionants demogràfics i socials que tenim, que no ens ajuden. Per una banda, un món cada vegada més globalitzat que no ajuda a l’hora de donar a conèixer la nostra llengua, i per una altra, les polítiques de PP i Vox, que posen traves per donar a conèixer la nostra llengua.
 • Com veus la política nacional i autonòmica avui dia?
 • Pel que fa a Espanya, crec que encara podem veure tots que es va sortir d’una dictadura sense depurar responsabilitats. Una gran prova d’això la podem veure a la judicatura, que encara té una clara connexió amb la ultradreta, el que fa impossible que a tots aquells que no ens sentim espanyols se’ns doni una oportunitat per apostar per la plurinacionalitat. Ara que l’amnistia pareix que surt endavant, veim al mateix temps que a la dreta espanyola la bilis li pot, el que dona poques esperances de millorar d’una manera clara. Quant a Balears, crec que el pitjor de tot és com el PP ha abandonat la centralitat i juga amb Vox a veure qui és més de dretes. Crec que de l’esquerra balear, l’únic partit que està fent els deures és Més per Mallorca. El PSOE està desaparegut, sense un cap visible que dirigesqui l’oposició, i un Podemos també desaparegut. Per desgràcia, estem en un dels pitjors moments de l’esquerra a les Illes.
Sebastià Llodrà

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba