Entrevistas

“Pel que fa a les Residències per a majors, una d’aquestes excepcions en positiu es la Residència de l’Hospital de Llevant” – Joan Gomila

Joan Gomila: “Pel que fa a les Residències per a majors, una d’aquestes excepcions en positiu es la Residència de l’Hospital de Llevant”

Antoni Sureda P.

La setmana passada entrevistava al Batle Miquel Oliver, com a màxim responsable polític al capdavant de l’Ajuntament de Manacor. Alhora de fer altre tant pel que respecte a Porto Cristo i malgrat hi hagi nomenat un delegat específic del Batle com a responsable de l’Administració Municipal al nucli de població, considero escaient i més amb concordança amb qui és qui a Porto Cristo, entrevistar al president de la Junta de Districte. No de bades, Joan Gomila Capó encapçalà la candidatura que aconseguí la majoria absoluta a l’esmentat Districte Municipal. A més a més, Joan és Apotecari, motiu pel que suposadament tindrà immillorables dades sobre la població que viu al Port, confinada a les seves cases a causa de la pandèmia del Coronavirus Covid-19.

– Joan. Com ho duis els de Porto Cristo a aquest confinament? S’ho han agafat amb resignació i obeeixen el que mana el decret els ciutadans?

– Ho duem amb resignació i amb moltes ganes de que s’acabi. La gent compleix bastant amb les recomanacions i els decrets de confinament.

– Suposo que per la teva professió, ja ho veies venir uns dies abans a tot el que ha passat… O no?

– Sí, la veritat es que una setmana abans del primer confinament ja vàrem comentar entre companys de professió, que el que estava passant a Itàlia mos arribaria aquí, però tampoc m’esperava aquesta virulència i tantes defuncions.

– El Govern de Pedro Sánchez, decretà primer un confinament que després va haver d’ampliar i endurir en els seus termes… Creus encertat el sistema, o eres partidari d’un confinament total des del primer dia…

– Primer tinc que dir que és molt bo de fer criticar, i més quan ja han passat les coses. Dit això, he d’afegir que era partidari des del primer moment del confinament total i de l’aïllament, sense haver d’anar afegint cada dia noves restriccions.

– Serà suficient el confinament actual?

– Ja s’ha vist que no, però les dades d’ahir dia 5 i d’avui dia 6 milloren i crec que ara sí. A partir de la setmana que ve, a poc a poc s’ha de començar el desconfinament de forma escalada i així evitar nous rebrots.

– També vos va tocar viure a Porto Cristo aquella bogeria de la febre per acaparar alguns queviures i “paper higiènic”?

– Crec que hi va haver gent que se va retgirar de bon de veres com és lògic, i va acaparar de més, i he de reconèixer que jo també vaig comprar un poc més de tot.

– Suposo que el bon abastiment de queviures es va solucionar aviat… Què tal emperò els productes de farmàcia?

– Aquí sí que vàrem esser previsors, perquè encomanarem molts de productes que estadísticament sabem que surten i són necessaris per poder cobrir les necessitats de la població per aproximadament dos mesos.

– Teniu actualment amb estoc els productes necessaris per a la desinfecció personal recomanats per l’OMS?

– De gel hidroalcohòlic i de guants encara en tenim. En canvi de mascaretes ja no en tenim dea de fa una setmana. Estan encomanades però no arriben.

– Consideres, dintre de la normalitat, el poc equipament preparat a nivell de l’Estat per fer front a una pandèmia prèviament anunciada?

– Crec que el que està succeint haurà estat una lliçó per l’Estat i per a tots. No es pot dependre en segons quines coses bàsiques d’altres països o de segons quines mans privades. Crec que també ha estat un error el llevar les competències de proveïment de productes sanitaris a les Comunitats Autònomes, que fa més de vint anys que s’hi dediquen. Sí que haguessin pogut fer una feina de coordinació amb elles i en què totes les Comunitats tinguessin equipaments de manera i proporció equitativa.

– Hi va haver cap cas d’infecció a Porto Cristo abans del confinament?… I després?

– Abans del confinament que jo sabés no, i després ni ha hagut alguns casos, però es poden contar amb els dits d’una ma.

– Hi havia o hi ha població estrangera o gent d’aquí de vacances que hagin tingut problemes tant per anar-se’n o tornar a casa?

– Ben bé quasi tothom ja havia tornat o se n’havia anat, encara que sí que hi ha casos que la darrera setmana han tingut que esperar un parell de dies per tornar, principalment en vaixell si eren a la península, i els que eren a l’estranger han hagut de fer unes quantes escales.

– L’Hospital de Llevant és privat… Però i amb lo del comandament únic i suposo amb un ambulatori al igual del de Manacor, baix mínims, com s’ha organitzat lo de les consultes…

– S’han posposat totes les consultes i només atenen les urgències.

– Què consideres que s’ha de fer, poques excepcions a part, amb les Residències per a Persones Majors?

– Pel que fa a les Residències per a majors, una d’aquestes excepcions en positiu es la Residència de l’Hospital de Llevant de Porto Cristo. Crec que hi hauria d’haver un control de qualitat més estricte dels governs autonòmics, i no només de les Conselleries de Serveis Socials, sino també en coordinació amb les Conselleries de Salut. També trob que n’hi hauria d’haver més i més petites, fugint de les macro residències.

– Malgrat hi hagi un delegat de Batlia, aquí hi acudeix la gent a consultar els temes que els preocupen?

– Crec que quan una persona te un problema o una preocupació a nivell municipal, s’ha de dirigir a l’oficina municipal i/o al seu delegat, però també es vera que tant a n’Antonia Llodrà com a mi mateix mos ve molta de gent a consultar, i sempre que podem els ajudam dins les nostres possibilitats.

– Creus possible que a curt termini, si no una vacuna, s’aconsegueixin alguns medicaments per aturar la pandèmia?

– Les autoritats sanitàries diuen que una vacuna no serà possible fins a final d’any, però de medicaments per combatre el virus crec que sí que en sortiran prest, ja que hi ha molts d’investigadors que hi fan feina.

– En un principi es deia que calia fer fora els antiinflamatoris i aconsellaven el paracetamol. Ara es parla d’una possible eficàcia de l’Azitromicina i del Dolquine… Poden ser aquests medicaments una solució prèvia i eficaç abans d’aconseguir la vacuna?

– Totes aquestes notícies s’han d’agafar en peus de plom, de moment se van fent proves, però no son definitives. Els antiinflamatoris no tenen ni creen cap problema en aquest cas i el paracetamol es lo millor per baixar la febre, així ho diuen les autoritats sanitàries. El que no es pot fer es crear falses alarmes o perspectives, i tan de bo siguin eficaços, però això ja és treball dels metges, de fer la pertinent prescripció.

– Quin consell donaries als teus conciutadans?

– Els mateixos consells que mos han donat fins ara els experts sanitaris, distància, neteja de mans molt sovint, i crec que també seria necessari que en anar a llocs on hi ha molta de gent, dur guants i mascareta per protegir als altres i protegir-se un mateix.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba