ActualidadManacorOpinió

OPINIÓ JORDI CALDENTEY: Manacor i la Revolta dels Agermanats

Quan anam a escola, ens ensenyen personatges i fets històrics com, per exemple, els Reis Catòlics, don Pelayo, “la Reconquista”, els reis gots, en Cristòfol Colom, N’Hernán Cortés, En Pizarro, la Primera República espanyola, la Restauració, la Segona República, la “Guerra Civil”, la “Transición” i tot això.
No hi tenc res a dir perquè el saber no ocupa lloc. Massa bé. Però una cosa que no m’agrada és que no ens ensenyin gaire cosa, per no dir res, de què eren els Talaiots, l’època romana de Mallorca, el temps dels moros, la Conquesta del Rei En Jaume, el Regne de Mallorca, les Revoltes Foranes, la Germania, la Nova Planta ni, se pot dir, res de cap episodi dels principals de la Història de Mallorca.
Jo trob que pertot, a les escoles, l’assignatura d’Història hauria d’esser com els tels d’una ceba: a cada poble, hi haurien d’ensenyar els fets més destacats que hi són passats; llavors, en el cas de les Balears, a cada illa, ben igual; llavors tocarien ensenyar els fets més destacats dels territoris de la Corona d’Aragó, dels territoris de la Monarquia Hispànica (que abriguen tota la Península, Portugal inclòs) i llavors lo més destacat d’Europa i llavors del món. Una cosa no hauria de llevar l’altra.
Idò bé: per això que vos deia, per mor d’haver-nos ensenyat tan redepoc sobre la Història de Manacor i de Mallorca, resulta que un fet que, en el seu temps, va tenir una importància fora mida va esser la Revolta dels Agermanats, que se va esdevenir a Mallorca fa cinc segles. Per esser exactes, l’any passat va fer cinc-cents anys que va començar i l’any qui ve en farà cinc-cents que va acabar.


Resulta que els senyorots de Ciutat, en aquell temps, com més tenien més volien i menaven la gent senzilla ofegada a més no poder, fins al punt de fer-los patir fam de bon de veres. Va arribar un punt que aquella pobra gent nostra no va poder pus i se va alçar a les males contra el poder per mirar de donar pa als seus fills amb la feina que feien en lloc d’engreixar-hi els grassos de cada dia més. Com sempre sol passar a la Història, el peix gros se va menjar el petit: els senyorots enviaren a demanar tropes a l’emperador Carles V, que va esclafar la revolta popular dels Agermanats i va fer una escabetxina que va fer por, amb unes maneres de fer mal a la gent que escarrufa pensar-hi, i que ara no vos dic per no llevar-vos la llegiguera.
Jo no en sabia gaire cosa, de tot això. Va esser amb el documentari “Germania silenci trencat”, que va projectar no fa gaire l’Obra Cultural Balear de Manacor en el Conservatori de Música, que ho vaig descobrir. És per això que trob que fa molt bé aquesta associació cultural en fer un crida enguany a tots els escriptors i entesos en Història que sàpiguen cosa de la participació de Manacor en aquella revolta, a aportar els seus coneixements al correu electrònic ocbgermaniesmanacor@hotmail.com. Llavors totes aquestes col·laboracions, romandran arreplegades en una edició perquè els manacorins d’ara i del futur les puguin consultar en voler.
Aquests fets històrics mallorquins me fan pensar que Mallorca, d’“isla de la calma”, que deia l’escriptor Santiago Rusiñol, res de res! Per bé o per mal, aquí hem patit com pertot. I la gent tenia la seva dignitat, com en té onsevulla si li fan la vida impossible, maldament ara ens pensem que els mallorquins no hem tengut nirvi mai i que ens en fotem de tot.
Aquells fets tan terribles sí que expliquen, al meu parer, que siguem un poble que s’estima més acomodar-se als dominants i als poderosos, fer la seva sense tenir-hi brega, sense enfrontar-s’hi tot dret. Ara veig que som un poble escalivat. I que la cosa ve d’enrere. De molt més enrere que el temps de la guerra del 1936-39, que, segons com ho mirem, no va esser més que una repetició de l’escabetxina que patiren els Agermanats.
Va bé saber d’on venim per saber cap a on anam. I si volem saber com ho hem de fer, i com no ho hem de fer, per anar-hi.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba