Entrevistas

“El nou CD sortirà després de l’estiu, i farem uns concerts de presentació”

Andreu Riera ha aprofitat el confinament per preparar un nou CD dedicat a Beethoven

“El nou CD sortirà després de l’estiu, i farem uns concerts de presentació”

Magdalena Ordinas

Durant el confinament, la que suscriu ha estat en contacte a travès de les xarxes socials amb el gran pianista manacorí i amic, Andreu Riera Gomila, on ha aprofitat la llarga estada a casa per a posar a punt nous concerts, actuacions, i fins i tot fa uns dies ha gravat un nou CD que està pendent del treball d’edició i sortirà al mercat a finals d’estiu.

Vaig contactar novament amb n’Andreu, el qual m’expressà la seva satisfacció per aquest nou disc, i la seva il.lusió pel primer concert després del confinament que oferí a Petra el divendres dia 5 de juny.

Afegir que Andreu Riera, a més d’un reconegut concertista a nivell nacional i internacional, és membre numerari de  la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma, i assessor artístic musical de l’Associació Cultural s’Agrícola de Manacor, a la qual és molt apreciat el seu treball d’organització de concerts i promoció de nous artistes que du a terme des de l’entitat.

– Andreu, el mes passat em vas dir que passaves el confinament repassant repertori, però no que tenies llest un nou CD…

– Sí que t’ho vaig comentar, et vaig dir que estava gairebé a punt per al seu enregistrament. I del que estic molt content i satisfet, és que dia 28 d’aquest mes de maig vaig acabar de gravar aquest darrer CD de piano sol, dedicat a Beethoven. 2 Rondos op. 51 i 2 Sonates, la Patètica i l’Appassionata. dues de les obres més importants i conegudes del gran mestre de Bonn.

– On has gravat el nou CD?

– L’he gravat a l’estudi Ca’s Músic de Santa Eugènia, amb la producció de la musicòloga Eugènia Gallego. Sortirà després de l’estiu, i farem uns concerts de presentació del CD.

– Quants dels concerts que tenies previst es van anul.lar amb motiu de la pandèmia ocasionada per la Covid-19?

– Tinc moltíssims concerts anul.lats del mes d’abril, maig, fins i tot festivals que tenia per Catalunya aquest estiu.

– I quins han sigut els primers concerts programats després del confinament?

– Com saps, sovint col.laboro com a solista o pianista concertant amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Precisament vaig tocar ja dins la programació de Cambra que dissenyà l’Orquestra, i que va tenir lloc el divendres 5 de juny al Teatre de Petra, amb 2 clarinetistes de la Simfònica de Balears, Silvia Insa i Juan José Pardo, amb obres de Mozart, Bürgmuller, Mendelssohn. Un programa preciós i molt virtuós… el concert era benèfic, amb un preu simbòlic de 2 euros per a una bona causa. Després dia 24 de juny i dia 4 de juliol al Castell de Bellver. Ah!, i dia 20 de juny amb el tenor artanenc Antoni Lliteres, farem un recital líric a l’església de Búger.

– Quantes hores has dedicat a l’estudi i preparació de nous concerts durant la reclusió forçosa a casa?

– Exactament no ho sé, però els dies que menys cinc hores diàries; tenia molts de concerts prevists. A part de les primeres actuacions esmentades, tocaré un recital de piano a l’església de Porto Cristo, organitzat per al Conservatori i l’Ajuntament de Manacor. Serà un programa tot de música de L. Van Beethoven, en ocasió de l’any Beethoven. No hi un data concreta encara. Serà al mes de juliol o agost.

– El concert previst amb la Banda de Música d’Eivissa, segueix en peu?

– Sí, el dia 6 d’agost tinc que tocar de solista de piano amb la Banda de Música d’Eivissa, amb el seu director titular, el compositor Miquel Àngel Aguiló. Tocaré una obra seva, Cabaret Burlesc. Una obra molt virtuosa i divertida.

– Quins concerts tens pendents fora de Mallorca?

– Entre els dies 15 i 18 agost, tinc uns concerts a Astúries, al Festival Enrique Correa de la Ría de Villaviciosa, també amb música de Beethoven (Any Beethoven).

– I pel que fa a Mallorca, quines actuacions tens programades per aquest estiu?

– El dia 22 agost, feim un concert espectacular a Calvià, “Els 3 Tenors”, amb els nostres 3 grans tenors de Mallorca Antoni Aragón, Antoni Lliteres i José Manuel Sànchez. I al mes de setembre tinc que tocar de solista al Castell de Bellver, el dia 25, amb el Concert de clave de Manuel de Falla. Aquest Concert es repetirà dia 27 al Festival de Santanyí.

– La gira que tenies programada per fer a Catalunya, l’has suspesa?

– Pel que fa a la gira que estava programada a Catalunya i altres indrets fora de Mallorca, continua suspesa. Era el Festival Internacional de Música de Cervera, Lleida. Està suspès definitivament. L’any que ve es farà, si Déu ho vol.

– L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears ha programat 59 concerts a totes les Illes per reprendre les activitats de l’orquestra amb grups reduïts de músics. A quins concerts has de col.laborar tu Andreu?

– A bastants d’ells. Dia 24 de juny al Castell de Bellver, Trio de violí, clarinet i piano, amb la violinista Margalida Navarro i Juan José Pardo, amb música de Milhaud, Debussy i Katchaturian. Dia 4 de juliol també al Castell de Bellver, que serà un grup de quintet de vent amb piano, Sextet, amb Josep Miralles, flauta; Jordi Miralles, oboè; Eduardo Bernabeu, clarinet; Joana Rullan, fagot; Miriam Merino, trompa; i jo al piano. Tocarem obres de Danzi, Roussell i Poulenc. I el darrer projecte és el Concert de clave per a piano i 5 instruments de Manuel de Falla. Aquest mateix concert també es farà la gran obra de Falla El Retablo de Maese Pedro. Aquest Concert es farà els  dies 25 i 27 de setembre.

– Com han quedat els concerts que tenies previstos per celebrar enguany 2020, l’any del compositor Beethoven?

– Bé, molts de Festivals arreu del món s’han tingut que posposar o suspendre. Jo personalment tindré l’oportunitat de tocar a Porto Cristo, Astúries i un Festival que estam preparant de cara a la tardor aquí a Mallorca amb altres músics com José Manuel Alvarez, violí; Magí Garcíes, piano; i el director d’orquestra Bernat Quetglas, amb la seva Orquestra de Cambra de Mallorca. Encara no tenim detalls concrets, però seran uns 5 concerts, sonates de piano, música de cambra, simfonies, concerts de piano i violí, quartets de corda. Tot amb música de Beethoven. Jo t’aniré informant. I del que estic molt content i satisfet, com t’he comentat abans, és que he acabat el meu darrer CD de piano sol, dedicat a Beethoven.

– El passat mes de febrer, vares fer  un fantàstic concert a Manacor amb el clarinetista Pasqual Martínez que viu a Nova York, que sé que sous amics. Has parlat amb ell de com ho està passant degut a la Covid-19?

– Sí, hem estat parlant per WhatsApp unes quantes vegades. Allà està tot aturat, el tema de concerts etc, pitjor que nosaltres, ara mateix. No han tingut el confinament com nosaltres, ells podien sortir sempre a passejar i a fer esport, però tota l’activitat cultural, artística i musical està completament aturada. Imagino que van 30 dies enrere de nosaltres o tal volta només 15 dies. Em va dir que el mes que ve començaran ja l’activitat. Les escoles no, fins al setembre.

– Moltes gràcies Andreu. Vols afegir res més?

– Sí, espero i desitjo que trobin aviat una vacuna per a poder lluitar contra la Covid-19. Si surt la vacuna hi haurà una eina per a poder lluitar i aconseguir una immunitat col.lectiva. El primer de tot és evitar més morts, però no crec que abans d’un any es pugui aconseguir. Serà molt difícil que puguem tornar a com era abans.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba