ActualidadEntrevistas

Maria Antònia Truyols: “Els socialistes seguim amb la mà estesa a l’equip de Govern”

Un any després de sortir de l’equip de Govern, la número tres dels socialistes manacorins, Maria Antònia Truyols, fa un repàs de la política manacorina i balear en una nova trobada amb Manacor Comarcal.

 • Ha passat quasi un any des de les eleccions municipals. Quin balanç fas d’aquest darrer any?
 • En faig un balanç positiu, crec que de tot s’aprèn. He tingut la sort de treballar en el Parlament, el Ministeri d’Hisenda, la Universitat, el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Manacor. Ara estic a l’oposició tant al Consell com a l’ajuntament, i està resultant un aprenentatge més, com tots. Pens que és un treball interessant, des d’on fer crítica constructiva i al mateix temps analitzar quines són les propostes òptimes per millorar el municipi de Manacor.
 • Què et pareix la gestió del nou equip de Govern?
 • Des del meu punt de vista, estam veient un govern en minoria amb tot el que això suposa. Un govern en minoria té una sèrie d’obstacles que no té un govern majoritari, i això s’està notant quan un passeja per Manacor. Crec que el més adequat seria formar un govern estable on, per damunt de tot, es tinguin en compte els interessos dels manacorins i de les manacorines.
 • De quina manera creus que es nota el fet que hi hagi un Govern en minoria?
 • Hi ha una eina que regula tot el funcionament del Govern, que són els Pressuposts. Ara mateix no en tenim, i això és conseqüència directa de no tenir un govern estable. Els Pressuposts han de recollir les línies de feina i el programa dels que estan al govern municipal, per poder dur endavant totes les actuacions que s’han de fer al llarg de l’any, i d’això encara no hi ha res a dia d’avui. De fet, ho estam patint en projectes molt importants que no surten, com les escoletes 0-3 de Porto Cristo i s’Illot, la potabilitzadora o el manteniment dels carrers i voravies i dels camins públics de fora vila. Ens preocupa molt que no arribin a temps per poder executar projectes que compten amb finançament dels fons europeus i que podríem perdre. Totes aquestes qüestions són estratègiques, ja que es tracta de projectes clau per enfortir el paper de Manacor com a capital del Llevant de Mallorca.
 • Com veus les negociacions del PSOE amb Més per entrar a l’equip de Govern?
 • Crec que el grup municipal socialista sempre ha demostrat que està amb la mà estesa. Ara mateix estam un poc decebuts, ja que després d’uns mesos negociant, tant àrees com programa, encara no han volgut arribar a un acord. Pens que s’ha donat molta importància al programa, quan ja els fets dels darrers anys han demostrat que Més i PSOE tenim moltes més coses que ens uneixen i no que ens separen. Som de dos partits progressistes amb moltes coses en comú, per tant, en el nostre partit no hem entès aquest rebuig de l’assemblea de Més a que els socialistes entrem a l’equip de govern. Com he dit abans, Més ha de pensar que té una responsabilitat i no compta amb un govern estable i suficient per treure endavant la gestió que necessita el municipi, i que això té implicacions directes en els interessos dels ciutadans i ciutadanes de Manacor.
 • Creus que la ciutadania encara valora tot allò que va fer el Govern d’esquerres, amb Més i PSOE junts, al llarg de l’anterior mandat?
 • És clar que sí! I per això molta gent encara no entén que no hi hagi un acord entre les parts. Per la nostra banda, i tenint en compte el context de la pandèmia, vàrem fer una feinada. A Urbanisme, només hem de pensar en la reforma de tantes places i carrers o les subvencions de façanes, per exemple. Per part de Festes també se va notar molt la millora, i què dir de tot el treball d’enllumenat públic que va fer en Sebastià Nadal. Per la meva part, també crec que es varen donar passes endavant, com els vals per als comerços locals en la pitjor part de la pandèmia o la posada en marxa del projecte Manacor Encantat. De fet, encara avui en dia, molts comerços m’agraeixen tot el que vàrem fer per ells en l’anterior mandat, el que demostra que val la pena repetir l’experiència dels darrers anys, i pensar, com deia abans, que són moltes més les coses que ens uneixen que les que ens separen.
 • Quins Pressuposts t’agradarien per a enguany?
 • Com a progressista, és clar que m’agradarien uns Pressuposts moderadament expansius, amb una clara aposta per la inversió en qüestions socials, i sempre tenint en compte a tothom: infants, dones i, per suposat, els joves, que necessiten de més iniciatives per millorar les seves condicions de vida. Per altra banda, i més enllà d’això, crec que també fan falta aquests Pressuposts per solucionar totes les mancances que arrossega Manacor des de fa molts d’anys.
 • Com a gran experta en temes econòmics, com veus l’Ajuntament de Manacor en l’aspecte econòmic?
 • Evidentment sempre es pot millorar, gran prova d’això ho veiem any rere any als informes de la Sindicatura de Comptes. De totes maneres, també és cert que aquestes mancances no són un problema exclusiu de Manacor, sinó que són problemes recurrents en molts ajuntaments de les Illes Balears. Ja veurem què passa quan tornin les regles fiscals i com afecta als comptes públics del nostre municipi.
 • Fa poc va començar Manacor Encantat, una iniciativa que té molt del teu treball en l’anterior mandat. Quin anàlisi en fas, de l’edició d’enguany?
 • A mesura que passen els anys, Manacor Encantat s’ha anat consolidant més i més, i jo estic molt satisfeta de que l’Ajuntament doni continuïtat a una iniciativa nostra que ha funcionat molt bé. A més, crec que hem de celebrar que els comerços de Manacor tinguin una vegada més el protagonisme que es mereixen. La veritat és que tant al departament de Comerç com al de Turisme es va treballar molt per millorar ambdós sectors econòmics i per això des d’aquí m’agradaria agrair als dos departaments tota la feina que varen dur endavant.
 • En la darrera entrevista amb noltros, vares insistir en la importància de seguir endavant amb la desestacionalització turística. No sé si ara que hi ha un nou Govern, creus que no s’avançarà tot el que voldries en aquest aspecte…
 • Veurem, el que està clar és que hi ha moltes maneres de desestacionalitzar. Hi ha un turisme esportiu que va més enllà del sol i platja, globus, senderisme, gastronomia… També tenim el projecte de l’escull romà de Porto Cristo, una iniciativa de la que encara crec que no som del tot conscients de la rellevància que pot tenir. Amb aquest projecte serem un pol d’atracció a nivell mundial, que també tindrà un component arqueològic i divulgatiu important amb el centre d’interpretació que s’ha d’habilitar. Per tant, m’agradaria fer un prec a l’equip de govern, i és que procurin agilitzar aquest projecte tot el possible, perquè no ens podem permetre perdre la subvenció dels fons europeus i enguany hauria d’estar executat al 30%. Nosaltres som conscients que no hem de morir d’èxit, però al mateix temps sabem que el turisme és la nostra principal font d’ingressos, per tant, hem de seguir apostant per un turisme de més qualitat, conscienciat amb la sostenibilitat. Un turisme, en definitiva, que sigui més conscient de la importància de cuidar del nostre entorn.
 • Ja duim un any amb el Govern de Marga Prohens. Quina anàlisi en fas, d’aquest primer any de gestió?
 • Crec que estam veient un PP supeditat a tot allò que proposa Vox. Ho podem veure amb el tema de la llengua, o amb assumptes relacionats amb la memòria democràtica, la violència masclista o la igualtat. Però també en la política econòmica i tributària del Partit Popular, tant és així que el Govern va prometre una baixada de l’IRPF, baixada que realment no arribarà fins el 2025, i que només suposarà un estalvi de 52 euros a l’any, 4 euros al mes. Una cosa similar es dona amb l’impost de successions. És cert que s’ha suprimit, però els efectes negatius d’aquest decret de supressió són demoledors. De fet, per a tots aquells que heretin una casa que volen vendre, el que abans tributava a l’1% ara ho podria fer a un tipus entre el 19 i el 28%.
 • Hi ha qualsevol tema que no hàgim tractat, i que t’agradaria destacar?
 • En primer lloc, m’agradaria fer menció del lamentable estat de l’avinguda del Torrent, que necessita una reforma integral. De fet, són obres que haurien d’estar ja licitades i per aquest motiu presentàrem des del grup de conselleres i consellers socialistes una pregunta al Ple del Consell de Mallorca que vaig defensar jo mateixa. Esperem que el govern insular sigui el més àgil possible per revertir el mal estat d’aquesta via cabdal per la mobilitat de Manacor. Per altra banda, també vull assenyalar que els socialistes hem aconseguit recentment que el Consell atorgui a les neules calades la qualificació de Bé d’Interès Cultural Immaterial. I en darrer lloc, m’agradaria incidir en que els socialistes seguim amb la mà estesa a l’equip de govern. Crec que s’ha de fer una reflexió i tenir en compte que la política està al servei dels qui ens han votat, i no hem de perdre mai aquest objectiu de vista. Ens devem als interessos de les manacorines i dels manacorins.
Maria Antònia Truyols

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba