ActualidadEntrevistas

Joan Gomila, president de la Junta de Districte de Porto Cristo: “De seguida que hi hagi via lliure per a les inversions sostenibles, enguany tenim pensat arreglar el carrer Port i donar un repàs general a l’asfalt”

Antoni Sureda P.

Fa un any, per aquestes dades i aprofitant també que començaven les festes del Carme a Porto Cristo, entrevistàvem al president de la Junta de Districte i delegat de Batlia, Joan Gomila Capó. Xerràrem del seu frustrat intent per aconseguir per a Manacor -i naturalment per a Porto Cristo- un govern progressista amb una certa càrrega reivindicativa sobiranista, que no sol ésser de l’agrad d’uns partits aferrats a un centralisme administratiu que ens ofega. Un centralisme que dia a dia esdevé l’autèntica font de conflicte per una bona cohesió del propi Estat com a tal. Un partit petit i independent com és AIPC, que prima la gestió a Manacor i a Porto Cristo, per damunt d’instruccions ideològiques, no era acceptable per a la ben adoctrinada esquerra insular… “Aquesta gent no mos vol i quan no te volen no cal insistir”, mos deia aleshores en Joan.

– Aquell dia també mos digueres que AIPC es centrava en la gestió per a Porto Cristo, sense qüestionar les diferents tendències ideològiques dels integrants al grup. Afegies que la fòrmula havia funcionat… Segueix funcionant avui?
– Si un recorda com eren els equipaments a Porto Cristo abans de que AIPC entrés al Govern Municipal i el que és Porto Cristo avui, no es pot tenir cap dubte de que la fòrmula efectivament ha funcionat. Durant aquests anys hem treballat tots junts pel nostre poble per damunt de condicionaments ideològics. I és per aquest motiu que crec que no cal posar data de caducitat a un sistema que funciona.
– Darrerament s’han sentit rumors de que tu ho deixaries anar… Ho has planificat així?
– Són uns rumors que algú ha escampat sense demanar-me el meu parer. És veritat que en acabar aquesta legislatura ja duré 13 anys al consistori i tal vegada més prest que tard hauré de deixar-ho anar, perquè està clar que no continuaré 20 anys més. Però avui per avui me sent més motivat que mai. Crec que una vegada superada la crisi, encara que només sigui parcialment, a Porto Cristo queden moltes de coses per fer. Vull recordar que AIPC va sorgir perquè no hi havia un equilibri entre el que s’invertia a Manacor i a Porto Cristo. Aquest objectiu s’ha aconseguit i tot plegat ajuda a superar els temps difícils i els moments de desànim. Nosaltres creiem que aquest sistema proporcional i just amb les inversions i els serveis s’ha d’aplicar a tots els nuclis de població del municipi, com també a segons quines barriades de Manacor.
– Enguany a Porto Cristo s’han fet obres a carrers de primera i segona fila… En què han consistit aquestes obres?
– Essencialment hem eliminat barreres arquitectòniques i hem cercat, diguem, una “mitja zona de vianants”. Tot malgrat que entre el carrer Sureda i el carrer Bordils s’hagin perdut uns 23 aparcaments, també s’han aconseguit fins a tres espais per a motos i dos necessaris indrets de càrrega i descàrrega. Seria bo aconseguir que la gent entengués que no es pot anar per tot amb el cotxe. Hi ha desplaçaments que es poden fer a peu, amb bicicleta o amb moto. Així es guanya espai per a les persones.
– De veritat és possible eliminar segons quines barreres arquitectòniques a Porto Cristo?
– A bona part del nostre poble aquesta és una feina que es fa molt difícil degut als desnivells dels terrenys, però es poden millorar molts d’indrets per aconseguir que la gent pugui anar peu pla, com ara també farem amb el carrer Port.
– Abans deies que quedaven moltes coses a fer, però la veritat és que a nivell d’infrastructures, quasi heu aconseguit tots els objectius inicials que vos vareu marcar, excepte el cementeri, o un mercat municipal.
– El projecte del cementeri es va descartar bastant aviat. Vàrem comprovar que era una inversió cara, no hi ha ningú que vulgui un cementeri per veïnat i a més a més al pas que anam de cada vegada la incineració guanya més terreny. Avui per avui creiem més en l’alternativa d’un Tanatori al Polígon de serveis. Pel que respecta a un Mercat Municipal, no ho creiem necessari. A canvi, entenem que cal potenciar el mercat dels diumenges.
– I què queda de la frustració per aquella tomada del pont del Riuet?
– Queden uns efectes morals que particularment hi seran per sempre, o per molt de temps. Vaig viure el pitjor moment de tots aquests anys i segueixo pensant que fou una aberració haver-lo hagut de tomar. Cal recordar que enderrocant el pont del Riuet mos varen tallar les cames a nivell de creixement, però així i tot reconec que sense el pont la imatge de Porto Cristo millora. Tant la projectada ampliació del port cap el Riuet i el desenvolupament d’unes zones verdes que podrien haver resultat magnífiques, varen quedar en no-res. Malgrat la solució aportada pel desviament, seguim patint pels revolts i pels embossos en la circulació de vehicles.
– A les darreres eleccions, els d’AIPC vos presentareu en coalició amb SyS, que independentment d’assegurar un tercer regidor pel Grup Municipal, també ha obert una altra perspectiva, ja que Porto Cristo deixa d’anar sol i fa pinya amb altres nuclis de la costa… Pot continuar i fins i tot ampliar-se aquesta àrea d’influència?
– Nosaltres estam oberts a tot, dit en el sentit de recolzar a la gent que vulgui fer feina. Amb els que…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba