Entrevistas

“Fa tres anys que som el president, i ho som ara ja per força, perque no hi ha ningú que ho vulgui ser, i estam cansats d’esperar que entri joventut en aquesta Agrupació”

Parlam amb en Pedro Febrer, president de l’Agrupació de Canaricultors de Manacor

“Fa tres anys que som el president, i ho som ara ja per força, perque no hi ha ningú que ho vulgui ser, i estam cansats d’esperar que entri joventut en aquesta Agrupació”

Pep Lluís Veny

Aquesta setmana, hem cregut convenient fer una entrevista al president de l’Agrupació de Canaricultors de Manacor, Pedro Febrer Gomila (10/09/1956, Manacor). Amb ell volem parlar de tot el món que envolta els canaris, resaltant que durant aquests anys, ha aconseguit una gran quantitat de premis, tan a nivell local, comarcal, autonòmic, nacional i internacional.

Ens acostàrem fins a ca seva per veurer-lo a ell, però també als canaris, on hi té una zona d’entrenament i selecció dels canaris, amb 70 gàbies individuals, i després en té una altra per la neteja i preparació de plomatge per abans d’enviar-los pels concursos.

– Quants d’anys fa, Pedro, que estàs involucrat dins el món dels canaris?

– Des dels 12 anys m’agrada aquest món, ja criava, i en quan a federat, en farà 45 anys.

– D’on te va venir aquesta afició?

– A ca nostra, sempre havia vist ocells a ca es meu padrí (de part de mumare), i anavem amb el meu padrí a agafar-ne i les posavem dins gàbies.

– I en quan a començar a fer cria?

– Vegent el meu tio Rafel, que en criava, un dia m’entraren ganes de fer el mateix, i ell va ser qui me va regalar el primer canari.

– Pel que hem pogut veure a ca teva, aviat no t’hi cabrà la gran quantitat de premis que has guanyat. Em sabries dir quants n’has guanyat?

– No t’ho puc dir, perque és exagerat. He perdut el compte. Però també he de dir que, per exemple no vaig a concursar a tots els Mundials. Únicament hi vaig quan es celebren a Espanya, i el motiu es que, jo només les embarc un pic a l’any, i ho aprofito pel Campionat d’Espanya, perque quan es celebra a Espanya, o no se fa o es fa juntament amb el Mundial.

– I per quin motiu fas això?

– Perque els meus canariets, que les estim molt, quan han de fer aquest tipus de desplaçament, solen estar uns tres dies dins el “transportin” i s’estressen molt.

– En quan a l’Agrupació de Canaricultors de Manacor, quin temps fa que ets el president?

– Farà tres anys, i per força, perque no hi ha ningú que ho vulgui ser. També un dels motius es perquè dins la nostra agrupació, hi ha membres que tenen ja un càrrec dins la Federació Balear i no poden tenir els dos càrrecs.

– I tú, hi has estat dins la Federació Balear?

– Hi vaig estar durant 12 anys com a vicepresident i amb diferents presidents.

– Quants de socis/membres formau part de l’Agrupació de Canaricultors de Manacor?

– Una quarentena llarga.

– I tots crien per concursar?

– No. N’hi ha molts que vénen només a comanar les anelles i a pagar la quota.

– Està minvant aquests darrers anys aquest món dels canaris, en quan a la vostra agrupació?

– Minvant no, però es va aguantant amb els veterans, i necessitam sàvia nova, joves que entrin a formar-hi part. Pensa que tots els joves que les ha pogut interessar entrar a formar-hi part, noltros les hem ajudat tot el que hem pogut, però al cap d’un temps, es fan enrera i ja no tornen.

– Idò, dins l’Agrupació, tots són veterans?

– Sí. Basta dir-te que tots, absolutament tots els que hi formem part, fa al menys vint anys que hi som a dins aquesta agrupació.

– En quan als concursos on hi participes tú, a quina “línia” en concret participes?

– Els meus canaris són de color. Hi ha les varietats de color, postura i cant. Després també hi ha exòtics, però jo no hi participo; després hi ha fauna europea; i híbrids.

– Quantes hores al dia hi perds amb els teus canaris?

– Intento no perder-ne cap. Com que m’agrada, el que intento es invertir-hi moltes hores. Sobretot, al temps de cria, com més temps hi estàs amb ells, més bé va la cria.

– I tenc entès que tens en venda canaris, i t’en compra gent de per tot el món, no?

– Per tot el món hi ha canaris de la meva “línia”.

– Quants de canaris temps a ca teva?

– Enguany n’he fet prop de 250, i no ha estat el millor any per diferents motius, i el motiu no és perque no me n’hagi cuidat al cent per cent d’ells.

– Si hi hagués qualcú interessat en fer-se soci o tenir més informació, com ho poden fer?

– A partir del setembre, i setmanalment cada dijous, a la cafetería sa Sínia (davant el col.legi Simó Ballester) mos reunim els socis, damunt les 21’30 hores. Si qualcú hi està interessat hi pot acudir, o també, si voleu xerrar particularment amb jo, em podeu telefonar al 669 98 87 17.

– I en quan als premis més importants que has guanyat durant aquest temps…

– Del que puc estar més orgullos és de les cinc medalles d’Or que he aconseguit a diversos Mundials, a més de medalles de Plata i de Bronze. Però també, del que n’estic molt content, es del “Faisán d’Or”, que era un Internacional que es celebrava a Irún, on hi concursaven canaricultors de tota Europa. Guanyava el “Faisán d’Or” el que tenia els deu canaris amb més puntuació.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba