Entrevistas

Entrevista a Mateu Marcé, delegat d’Educació de l’Ajuntament de Manacor

Entrevista a Mateu Marcé, delegat d’Educació de l’Ajuntament de Manacor

Antoni Sureda P.

Malgrat que les responsabilitats d’un tinent de Batle o Regidor delegat d’Educació, són limitades, ja que el gruix de les competències, exceptuant les qüestions de manteniment dels edificis escolars i l’ajuda per regular l’entrada i sortida dels centres corresponen a la Conselleria d’Educació, no deixa de ser una tasca que es fa molt costa amunt en les circumstàncies que ens ha tocat viure enguany. Ens hem trobat davant una situació pràcticament desconeguda en els darrers 200 anys de la nostra història. Fins fa uns mesos quan ens parlaven de pandèmies, ens traslladavem quasi automàticament a l’Edat Mitjana. Però ara, amb un tres i no res, per afegitó ens toca lluitar amb el Coronavirus ò Covid-19, i a l’hora de la veritat no hem tingut eines per fer-lo fora.

A portes de l’inici escolar presencial i semipresencial, parlem amb Mateu Marcé Riera, que molt amablement ens va rebre al seu despatx.

– Ha fet els deures l’Ajuntament de Manacor per a preparar el centres escolars cara al curs 2020/2021 que comença la propera setmana?

– S’ha fet el manteniment que correspon a totes les escoles públiques dels diferents nuclis de població del municipi, posant enguany una especial atenció al problema de les goteres de l’escola Talaiot de s’Illot en la que hem afegit l’escala d’emergència, a més a més de pintar tot el tancat.

– Suposo que desgraciadament la pandèmia provocada per la Covid-19 haurà marcat unes diferències respecte al manteniment d’altres anys…

– La Covid-19 ha marcat especialment les diferències en qüestions d’espais. Totes les escoles preparen uns espais específics per fer les classes, allà on el tutor queda a l’aula cercant formar un grup bombolla. Les escoles de Manacor necessiten més aules perquè s’afegeix una línia a cada curs i naturalment es cerquen espais alternatius. Per posar un exemple, el Molí d’en Xema agafarà el gimnàs i el menjador per fer classe. Per aquests motius seguim en contacte amb la Conselleria per mirar d’aconseguir més espais.

– Si els espais normals que tenen les escoles no basten, de quins espais alternatius estam parlant?

– L’espai del parc del Molí d’en Beió, serà d’us prioritari pel centre escolar del Molí d’en Xema durant les hores lectives. El Jaume Vidal i Alcover agafarà igualment en us prioritari  la plaça de davant el centre. Ses Comes utilitzarà amb la mateixa prioritat la plaça del Sol i la Lluna, el centre de Sa Torre, avui amb l’alumnat a l’IES Manacor, agafarà el Parc de Na Molla…

– De veritat creus que es pot fer escola al centre de Ses Comes, entre l’obra i el trasllat d’alumnes a la plaça del Sol i la Lluna?

– Precisament per aquest motiu estam en contacte amb la Conselleria, ja que és la Conselleria la que ha de resoldre el problema. L’Ajuntament només pot deixar els espais que té a l’abast i així ho hem fet. Per la nostra banda entenem que a Ses Comes tal com estan les obres avui, no es pot fer escola. Sabem que la direcció del centre conjuntament amb la Conselleria estan cercant dos espais més i nosaltres farem tot el possible per ajudar a trobar-hi solució.

– Independentment d’aquests problemes que es presenten, l’ajuntament suposo que s’haurà de fer càrrec de deures afegits durant tot el curs escolar… serà així com dic?

– Efectivament, si hi ha més espais utilitzats, hi haurà més treball de neteja, que inicialment ja hem calculat en un 20% afegit, i que durà un cost de 120.000 euros, perquè a cada centre hi haurà una persona fixa que es dedicarà a treballs de neteja tots els matins.

– En aquest mateix número de “Manacor comarcal” i en la mateixa entrevista, aporta’m les dades d’escolarització al municipi manacorí… esperaves una situació diferent?

– Particularment encara no tenc totes les dades, però pel que sé, fins ara van en la línia del curs passat. En uns moments determinats enteníem que difícilment es podrien fer els cursos presencials, però no ha estat així. S’hi ha posat esment i esper que tot vagi be. No esper que hi hagi absentisme escolar.

– Hi ha la demanda d’altres anys?

– Com deia abans, no tinc les dades completes, però diria que han millorat i tot, en que no sigui substancialment. De veritat que ens preocupava aquesta qüestió degut a la Covid-19, però tot du la pinta de que aquest no serà el problema.

– En aquests darrers 15 ó 20 dies s’han sentit alguns metges que demanaven un retràs de l’inici del curs escolar 2020/2021. N’heu parlat d’aquest tema amb la Conselleria?

– No mos ha arribat cap comentari en aquest sentit. Tinc constància de que s’estan prenent precaucions i esper que tot vagi be.

– Si com dius hi ha d’haver més aules… d’on sortirà el nou equipament?

– Aquesta és una responsabilitat de la Conselleria. Per la nostra banda posa’m tots els espais lliures que tenim a la seva disposició, però difícilment podem fer res més. Sé que s’està parlant d’aules prefabricades, però no tinc dades per poder donar-te una resposta com cal.

– Tenim clar que estam parlant dels centres públics, però… vos han demanat ajuda amb qüestions d’espais als centres concertats?

– No mos han fet arribar cap petició en aquest sentit. Tenim contacte amb els centres concertats, perquè no podem oblidar que som el Consistori de l’Ajuntament de Manacor, però no mos han fet arribar el que tinguin necessitat de més espai.

– Qui ha elaborat aquests Plans de Contingències que s’aplicaran durant aquest curs escolar?

– Als Plans de Contingències per aquest curs, els han elaborats a cada un dels distints centres escolars, i naturalment són plans adaptats als seus espais i necessitats, i tenen previstes diverses possibles situacions relacionades amb la Covid-19. A nosaltres ens han fet arribar una còpia.

– Has rebut informació sobre quines seran aquest curs les ràtios de les escoles de Manacor?

– Sé que a la Conselleria d’Educació s’està parlant de que siguin al voltant de 20 alumnes per aula. Quan diuen al voltant de 20 escolars per aula, no significa que seran 20 alumnes fixes. A certes aules poden ser de 15 a 20 alumnes i a altres podem passar de dos o tres. Si tenim en compte de què amb un curs com el de l’any passat les aules ja tenien una certa limitació, aquest any i amb aquest sentit, la mancança d’espai segur que augmentarà. No serà gens estrany veure espais com el de una biblioteca convertida en una aula.

– Tot plegat també seran necessaris més professors… Creus que bastaran els 120 nous professors dels que parla el conseller?

– Hi ha educadors que troben que no. Si realment es baixa la ràtio de 25 alumnes a 20, els 120 nous contractats poden venir molt justos. De totes maneres ens consta de que hi ha preocupació. Nosaltres no tenim cap competència directe i si es planteja aquest problema, el qui haurà de moure fixa serà la Conselleria. Per la nostra banda, l’únic que podem fer en cas de que hi hagi un conflicte, és de mediadors entre uns i altres.

– Ja fora del tema concret de l’inici del nou curs escolar… Heu pogut organitzar cursos extraescolars aquest estiu?

– Hem organitzat tallers de forma simultània a Manacor, Porto Cristo, s’Illot i a Son Macià, i han funcionat perfectament tots els dies de la setmana sense cap problema. En aquests cursos hi han participat uns 70 usuaris.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba