Actualidad

Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència

Declaració institucional amb motiu de l’11 de febrer:
La igualtat entre gèneres i l’apoderament de les dones són crucials per al desenvolupament global i l’acompliment dels objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. L’ONU destaca la importància de garantir l’accés igualitari de les dones a l’educació, la formació i la participació en ciència i tecnologia.
Les resolucions de l’ONU el 14 de març de 2011 i el 20 de desembre de 2013 destaquen l’accés i la participació plens i igualitaris de les dones en la ciència i la tecnologia. El 22 de desembre de 2015, l’Assemblea General de l’ONU va declarar l’11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, reconeixent el paper clau de les dones en aquests àmbits.
A Espanya, el 51% de la població de 20 a 24 anys són dones i les estudiants universitàries de Grau representen un 54% sobre la totalitat- També són majoria en els estudis de Màster. En l’acompliment de funcions específicament investigadores, la paritat està gairebé aconseguida, amb un 49,5% d’investigadores i un 50,6% de tècniques de recerca. No ocorre el mateix en el cas dels estudis de Doctorat ni en branques d’ensenyament com són les denominades STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Mentre que les estudiants concentren les seves preferències en Salut i Benestar i Educació, són molt més reticents a cursar estudis en Enginyeria i Arquitectura i, especialment, en Tecnologies de la Informació i Comunicacions.
El Consell de Mallorca, per tant, vol donar suport a les reivindicacions de les dones científiques i fer un reconeixement especial a la seva tasca, per tal de trencar els estereotips i rols de gènere en les etapes més primerenques per a no condicionar les decisions que les nines hauran de prendre vers el seu futur.
Tenim destacades físiques, químiques, matemàtiques, enginyeres i investigadores que són líders indiscutibles en les seves àrees de coneixement. Però s’ha de donar el suport que necessiten per visibilitzar-les i acostar-les més a les nines si volem convertir-les en referents per a elles.
La inclusió de les dones impulsa l’excel·lència científica i augmenta la qualitat dels resultats.
Comptar amb nines i dones mallorquines en la Ciència ens brindarà a tota la societat insular solucions més sòlides, sostenibles, creatives i eficients, i sense dubte, contribuiran a millorar la nostra vida.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba