ActualidadManacor

Arriba una representació que es perfila com a històrica: Torna el “Ai Quaquin que has vengut de prim”… i amb novetats

Fotos: Bàrbara Duran
La darrera versió del «Ai Quaquin que has vengut de prim» ja es prepara. Del 23 al 27 de març proper es podrà veure i sentir a Manacor aquesta nova representació, amb sessions a les 19 y 19’30 hores, i a les 12 i 18 hores, segons els dies.
Aquesta obra tan estimada pels manacorins ho és també per molts de cantaires, actors i actrius aficionats del Pla de Mallorca.
Cal recordar que mestre Rafel Nadal la representà en nombroses ocasions, i no sempre a Manacor. És una representació escènica que els mallorquins del Llevant i Pla estimen veritablement, i els noms de Sebastià Rubí i Antoni Maria Servera (llibretista i compositor) són recordats encara.
Aquesta nova escenificació tindrà novetats respecte de l’anterior. Cal recordar que en el 75è aniversari de la seva primera representació, es va programar una versió acurada i més moderna, i ara, s’han recuperat alguns elements molt interessants, com una obertura que Antoni Parera Fons va pensar per a orquestra en l’enregistrament del disc al 1971, i de la qual se n’ha retrobat la partitura a l’arxiu de mestre Rafel Nadal en mans de Joan Barceló Antúnez, una tasca en la qual han col·laborat membres d’Ars Antiqua de manera activa, com Petra Riera.
La partitura fou trobada després d’uns mesos de recerca, i a la vegada Parera Fons ha compost Bon vent i barca nova; un Duo de Paquita, Quaquín i cor, el Plany de mestressa Bel, T’estim més que un bon dinar, i un altre Trio. En tot cas, aquestes peces seran escoltades en l’arranjament dut a terme pel músic algaidí Biel Oliver, que ha estat al davant d’aquesta orquestració que estrenarà la Banda de Música de Manacor.
El dimarts 7 de març fou el primer assaig conjunt: la banda, el cor Ars Antiqua i els solistes. Nervis, ganes i molta il·lusió. Antònia Bassa contava que tenien moltes ganes de veure com sonava tot plegat, i Eulàlia Salbanyà (directora d’Ars Antiqua) feia esment a la feinada que el cor ha fet els darrers mesos: la participació a El Messies de Händel, aquest Quaquin, i un concert de repertori nou que preparen pel mes de maig.
Eduardo Bernabéu, director de la banda, intentava posar ordre a un assaig que durà tres hores, amb una banda que volia millorar tots els fragments estudiats les setmanes anteriors.
La dissortada mort de Josep Ros va permetre que el compositor manacorí Antoni Parera Fons, que havia viatjat per a assistir al funeral de Ros, fos present en aquest primer assaig, així pogué donar els darrers consells en persona.
Els solistes són Cristina Brunet, Daniele Fregapane, Sergi Gil, Núria Martín, Ferran Montero, Montse Mozo i Jaume Obrador. La direcció escènica corre a càrrec de Joan Toni Sunyer, que ha intentat reduir el text declamat que passa a formar part de les noves cançons. Eulàlia Salbanyà ha estat al càrrec de la direcció vocal i Eduardo Bernabéu, de la musical.
En acabar l’assaig, el director Eduardo Bernabéu es mostrà satisfet de la feina dels músics i cantaires i dels arranjaments incorporats.
Les fotos que acompanyen la notícia són de la bona amiga i musicòloga Bàrbara Duran, present durant les quasi tres hores que va durar l’assaig.
Acabarem dient a tots aquells lectors i lectores interessats, que convé reservar les entrades per a una representació que es perfila com a històrica.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba