Entrevistas

“Aquesta darrera jugada del Govern Central de fer-se amb els doblers dels Ajuntaments és un escàndol”

Joan Llodrà, actual conseller de Mallorca ( II part)

“Aquesta darrera jugada del Govern Central de fer-se amb els doblers dels Ajuntaments és un escàndol”

Antoni Sureda P.

Deixàrem oberta l’entrevista a l’ex Regidor de l’Ajuntament de Manacor Joan Llodrà Gaià per dos motius. El primer queda clar d’entrada; en Joan ja és conseller de Mallorca, malgrat sigui un dels tres que per el moment no té funcions executives. Prest o tard la Presidenta del Consell de Mallorca Catalina Cladera, sa n’adonarà de que hi ha massa Joan com per tenir-lo per alçar la ma només als Plenaris. L’altre motiu de deixar oberta l’entrevista, pels qui ens coneixen tan a ell com a mi, es obvi: Xerrar més temps de l’inicialment previst, és una cosa així com el nostre pa de cada dia…

– Joan, dissabte passat presentares l’acta de la Junta Electoral Central que t’identifica com a conseller de Mallorca inscrit a uns dels grups polítics que conformen l’Equip de Govern, però no com a conseller Executiu… Si tenim en compte que en 12 anys de Regidor només comandares 144, com veus la teva participació política?

– Totes les persones que decideixen participar activament de la política, abans de res han de tenir ben clar que assumim la responsabilitat de treballar des d’on el poble ens ha col.locat. Són els ciutadans i ciutadanes qui amb el seu grau de confiança que ens donen, marquen el lloc on ens correspon treballar.

– Com a declaració per a la cartilla d’un aspirant a polític, sona de meravella el que acabes de dir, però crec que molt sovint els pactes de govern que s’estableixen, poc tenen que veure amb la voluntat dels electors…

– Així i tot, salvo jugades espectaculars, el pactes obeeixen a una geometria electoral. La primera vegada que em vaig presentar com a candidat a les eleccions municipals, alguns pensàrem que amb tres regidors podriem formar part de l’Equip de Govern. Però el Partit Popular amb Antoni Pastor al capdavant tenia 10 regidors de 21 i li bastà una sola maniobra per aconseguir la majoria necessària per a governar.

– A Manacor és costum que la dreta pacti amb la dreta i l’esquerra amb l’esquerra. Tot plegat, tampoc no cal descartar una maniobra d’apropament a un grup independent. Vosaltres no ho sabéreu fer mai… Ho recordes?

– És clar que ho record. Però també record que AIPC mai ha votat un Batle d’esquerres. Va governar un temps amb el PSOE i amb el PSM, emperò el Batle era d’Alternativa Lliberal, més de dretes que d’una altra tendència i a més a més sorgit d’una brega interna en el Partit Popular. La legislatura no va acabar be i va reforçar de bell nou la tendència de dretes a Manacor. Als grups d’esquerra que renunciàrem pràcticament a tot, la jugada mos va sortir molt cara.

– Quina és la teva relació actual amb els qui governen a Manacor?

– Amb el PSOE i Unides Podem, la meva relació sempre ha estat cordial. Amb els meus companys de MÉS-Esquerra, la relació es fluida i constant. Partícipo des de fora amb la feina que fan, i quan han hagut de menester una ma, sempre que he pogut he dit que sí.

– Tens moltes idees preconcebudes a l’hora d’integrar-te al Grup de Govern del Consell de Mallorca?

– Les idees preconcebudes a vegades més valdria que es trenquessin perquè crec que en el Consell de Mallorca serveixen de molt poca cosa. Sé que per a molta de gent el Consell és una institució apreciada i valorada, però jo en tinc una idea molt diferent i la considero una institució quasi tant caduca com una Diputació Provincial. Així i tot voldria que l’experiència em fes canviar d’opinió i poder lluitar perquè aquest canvi es produeixi.

– En aquell temps que al Consell de Mallorca li dèiem ‘sa repartidora’, no era mala idea tenir un representant de Manacor en aquella institució… Creus que ara també es necessari?

– Crec que perquè siguis d’un lloc determinat, no vol dir que governis millor o pitjor. Ara la Presidenta és natural de Sa Pobla i per mi com si fos manacorina. Jo no som xovinista.

– De veritat creus que no canvia si el o la que pot prendre una decisió és o no del teu poble?

– Desgraciadament sé que és veritat. Però no hauria d’esser així.

– Recordes les obres tants d’anys demanades de tapar el torrent?… Mai fou possible fins que Miquel Àngel Grimalt fou conseller…

– Ho record perfectament. Però estic convençut de que les coses no haurien d’esser així. De totes maneres cal afegir que Miquel Àngel era conseller del Govern Balear. Els del Consell de Mallorca no tenen tant de poder.

– No creus possible que a vegades no tot sigui per interès?… Quan una persona és responsable d’un tema determinat i cada dia es veu obligat a passar per un indret on hi ha un problema relacionat amb la qüestió que és de la seva competència, és més possible que recordi el problema a l’hora de prendre una decisió.

– Reconec que efectivament és més bo de fer intervenir en els casos d’incidència diària, com també no es pot negar que en un cas com el que has exposat, la informació entre les Institucions és més fluida i es fa més possible trobar una solució. Tot el que has dit ho reconec. No és gens estrany que moltes decisions responguin a aquest plantejament. Malgrat tot no puc acceptar que pel fet de què un President o un conseller sigui d’un lloc determinat, les coses de l’Administració pública hagin d’anar millor en aquest determinat lloc.

– Joan, els Ajuntaments han estat l’única Administració de proximitat real dels ciutadans amb problemes i en temps d’emergència, malgrat en aquests darrers anys altres Administracions els hagin buidat de competències com és el cas dels Serveis Socials. Mos limiten les despeses, malgrat hi hagi obres urgents, necessàries i diners per a dur-les a terme. Ara ens volen confiscar els doblers que ens han obligat a immobilitzar… Tú saps que vol aquesta gent que ens fica tots el dies la ma a la butxaca?

– Especialment aquesta darrera jugada del Govern Central de fer-se amb els doblers dels Ajuntaments és un escàndol. Ara només mos faltaria que na Montero fes bo en Montoro. Aquell Ministre del Partit Popular ens va immobilitzar els superàvits municipals per disfressar les despeses excessives del Govern Central i fer creure a Europa que a Madrid estalviaven. El que passa ara amb els superàvits dels Ajuntaments es pitjor i d’una autèntica vergonya. Els doblers que els ciutadans paguen als Ajuntaments, son perquè els Ajuntaments els gastin amb el que creuen que es necessari pel poble o la ciutat. Si els han gastat malament o en fer cerveses, hauran de respondre davant els jutges i davant el poble en ser l’hora de les Eleccions Municipals.

– Creus possible que mos estiguin redirigint tot el relacionat amb la política cap a un nou centralisme?

– Sí, lo primer és l’Estat, són els Ministeris. Es una injustícia total i absoluta que a més a més no funciona ni ajuda a la població. El que percep la gent és si les coses quotidianes funcionen o no funcionen, i no si l’Estat compra 20 “tanques” més o 10 avions.

– Com dèiem abans, ara entres en el Consell de Mallorca essent un dels tres consellers dels grups que conformen l’Equip de Govern, sense una funció executiva pròpia… A quins temes dedicaràs el teu temps?

– En principi està previst que treballi amb temes relacionats amb la Funció Pública, Medi Ambient, Mobilitat i amb Turisme i Esports.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba