ActualidadCulturaEntrevistas

El violoncel.lista felanitxer Gabriel Fiol i la soprano Carme Garí, components del duo VOICELLO, enregistren el seu primer disc

Magdalena Ordinas

Carme Garí i Gabriel Fiol, són amics, companys de professió i parella des de fa 4 anys. Coneguts amb el nom artístic VOICELLO, formen un original duet de veu i violoncel. Amb la simplicitat d’aquests dos instruments aconsegueixen crear tot un món de riquesa sonora. El seu estil musical traspassa les fronteres de la música clàssica amb altres estils com el pop i el jazz, i enganxa als joves. Als concerts sorprenen amb l’execució de les seves pròpies composicions i versions d’òpera, cançons de música popular de Mallorca i d’altres indrets, música de pel.lícules i musicals; tenen presència, frescor escènica i una personalitat especial. En Gabriel, fa uns arranjaments únics amb la pedalera de loops i percussions realitzades amb el mateix violoncel, unit a la veu encisadora de na Carme, han creat una música innovadora per fer gaudir a tots els públics, especialment als joves. Han actuat a diferents Festivals i Teatres de Mallorca, i gravat el seu primer disc que presentaran aquesta tardor conjuntament amb la gira del seu nou espectacle “Crossover Opera Pop”.

– Gabriel, Carme… abans de parlar del vostre disc, voldria saber quan va començar la vostra afició per la música, i si teniu antecedents familiars. Comença tu, Carme…
– Gràcies, a la meva família propera no tenc antecedents musicals. Si bé la meva padrina Maria Parera és de Manacor, el meu padrí Jaume Garí era de Vilafranca, i quan es casaren anaren a viure a Vilafranca, on va néixer el meu pare, Jaume. Aquest passat hivern al Teatre Principal estrenaren l’òpera Maria Moliner del compositor manacorí Antoni Parera Fons, i quan li vaig dir al meu pare que havia d’anar a veure aquesta òpera em va comentar que el compositor està emparentat amb sa padrina. No sé si existeix la possibilitat de que tenguem algun gen musical en comú. Pens que l’afició em ve perquè quan era petita m’agradava molt cantar i la meva mare cantava molt amb jo. També record que vaig veure a un programa de televisió que va sortir a cantar una nina l’ària de la Reina de la Nit i em va impressionar molt (aquest enregistrament de la Reina de la Nit el vam fer fa uns anys en Biel i jo). Quan devia tenir uns 8 anys, al final del carrer on vivíem a Palma van obrir l’Escola de Música Renacimento, i m’apuntaren, tenien una coral i jo m’ho passava pipa. Després vaig cantar a la coral de l’escola normal, i d’adolescent vaig començar a cantar amb la coral Juvenil del Teatre Principal, i vaig continuar els meus estudis de cant a Barcelona a l’Esmuc (l’escola superior de música).


– Et toca Gabriel…
– Idò jo sí tenc antecedents. El meu padrí tocava la guitarra quan era jove, i va ensenyar a tots els seus fills; era fuster de professió i al seu temps lliure va començar a construir guitarres i diblets. A ca nostra en conservam un de diblet, és una guitarra petita de la mida d’un ukelele. Arrel de l’afició del meu padrí al meu pare també li agradava molt la música i la construcció d’instruments. Quan jo era molt petit ens va apuntar a classes de violí al meu germà i a mi i ell amb nosaltres; jo tenia un any i mig més o manco i fèiem el mètode Suzuki, amb el mestre Bernat Pomar, a Felanitx, Aproximadament quan jo tenia tres anys vam anar a viure durant quatre anys a Cremona (Italia), el meu pare va anar a estudiar, la seva gran vocació, la carrera de Lutheria per aprendre a construir instruments de forma professional, i la meva mare va estudiar arqueteria, la construcció dels arcs. Allà vam conviure amb un violoncel.lista, en aquell moment estudiant de violoncel i avui en dia és el primer violoncel de l’orquestra de Sao Paulo, en Raiff Dantas. M’encantava veure’l estudiar i tocar, i anys més tard, quan ja havíem tornat a Mallorca, vaig decidir començar a estudiar música i a partir dels 12 anys practicar el violoncel.
– Ambdós teniu carreres separades amb gran èxit. A més de cantar junts, quines actuacions soleu fer cada un?
– C.G. Com ja saps, jo cant amb la Banda de Música de Manacor quan fan concert lírics. A més, faig concerts puntuals amb orquestres i corals com Irina Capariles, l’Orfeó Ramon Llull, i el passat hivern vaig cantar a Londres amb l’Orfeó d’Alaró de solista el Carmina Burana. També faig musicals amb altres cantants solistes, encara que actualment podria dir que estic centrant tota la meva energia amb Voicello, perquè crec molt amb el que estem fent i m’agrada treballar amb en Biel, i m’agradaria que es convertís amb la nostra manera de guanyar-nos la vida.
– G.F. Jo treballo amb…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba