Actualidad

Un grup de persones grans de la Llar de Manacor participa a un projecte d’investigació finançat per l’Institut d’Estudis Balears

Un grup de persones grans de la Llar de Manacor, participen en un projecte d’Investigació finançat per l’Institut d’Estudis Baleàrics de la Conselleria de Fons europeus, Universitat i Cultura. Es tracta d’un estudi intergeneracional sobre la funció dels objectes per a la recuperació de les històries, les arrels i la vida, a través de la narrativa.
Segons explica l’autora de la investigació, Raquel Rios Olivencia, diplomada en Treball Social per la UIB i Màster en Mediació Familiar, Civil i Mercantil, les persones que participen a l’esmentat estudi, «narren les seves experiències vitals i recuperen la seva memòria a través dels objectes. Es tracta de fer una contribució a la memòria col·lectiva a les persones joves i al futur», i afegeix que «a través d’aquests objectes que tenen una història, una vida pròpia que els fa especials i valuosos per aquelles persones que els guarden, construeixen un relat positiu de la seva vida i, a llarg termini, pot fer que les persones puguin millorar el seu estat anímic, més enllà de la seva condició vital.»
L’estudi parteix del fet evident que durant la passada pandèmia de la Covid 19, la situació que es va viure va arrossegar la població davant uns determinats tipus d’objectes, especialment les pantalles i equips del món digital; objectes iguals, intercanviables, impersonals i que no són més que un mer mitjà per gestionar i adquirir informació. Les persones de més edat, tot i que s’han afegit als avantatges del progrés digital, encara no han abandonat l’afecte i la cura cap a objectes que tingueren especial importància al llarg de la seva vida, com objectes heretats, fotografies, regals o altres.
En aquest estudi, Raquel Rios explora la relació entre els objectes materials i la memòria, així com la capacitat de recuperació davant moments difícils. Fins ara, la investigadora ha duit a terme 25 entrevistes individuals a persones entre 50 i 95 anys i que participen a diferents entitats o administracions, com són la Llar de Manacor, Casal de les Dones a Palma i a Càritas Mallorca. A les entrevistes, que s’han duit a terme des del model narratiu, han aflorat vivències i sentiments associats a objectes. Diu Raquel que «els objectes són dipositaris de vivències i records, normalment positius, que poden ajudar a gestionar situacions difícils. Això coincideix amb les investigacions del danès Meik Wiking a càrrec de l’Institut de Recerca sobre Felicitat, qui afirma que ‘la felicitat a llarg termini pot dependre de la nostra capacitat de crear un relat positiu de la pròpia vida’”.
A més de les entrevistes individuals, s’han duit a terme dues sessions grupals, on s’han compartit les experiències arran de les entrevistes, per establir una comparativa entre les diferents generacions i la seva relació entre els objectes i la memòria. Durant els propers mesos es duran a terme les entrevistes a persones del col·lectiu d’infància i joventut. També es durà a terme un treball grupal a les aules de diferents centres educatius i a la UIB, al Grau de Treball Social, amb la participació de les persones adultes grans «La inclusió de la intervenció grupal afegeix profunditat a la investigació, ja que es parteix de que el grup enforteix, millora i potencia l’individu i a la vegada la comunitat», comenta l’autora de la investigació, que estima que la investigació donarà els seus fruits al darrer trimestre d’aquest any 2023.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba