ActualidadEntrevistasNoticias

Toni Galmés: «La meva falla manacorina cremarà a les properes Festes de Santa Catalina i Es Creuers»

Antoni Sureda P.

No és la primera vegada que tinc l’oportunitat d’entrevistar el jove escultor manacorí de Falles Toni Galmés Bennassar. Tranquils, que ho heu llegit bé: de Falles, com les de València, amb els seus ninots i tot el seu cal i portal i més afegits. D’ençà de la nostra primera trobada han passat més de tres anys. A hores de llavors vaig tenir l’oportunitat de conèixer-lo a la cotxera utilitzada com a taller improvisat, on em mostrà uns treballs ja realitzats i l’inici d’una falla completa, còpia que volia que fos exacta de la realitzada per un prestigiós artista valencià que Antoni escollí com a Mestre per aprendre els secrets de l’art i ofici dels artistes fallers. Va dir que m’avisaria en tenir tots els ninots de la Falla a punt de plantar, i així ho ha fet.

– No me diguis que aquesta és la figura amb què estaves treballant aquell dia quan ens vam conèixer…
– No record si era precisament aquesta figura, però sí que és una de les figures de la falla en què estava treballant. Ja te vaig dir que hi aniria amb punts i amb bones i que en tornar a dir-te coses hauria passat molt de temps.
– En aquest cas m’hauràs de perdonar si te torn a fer la mateixa primera pregunta d’aquell dia: de veritat no te fa pena haver de cremar aquest preciós conjunt de la donzella, la flor i el “mimo” que tantes hores de feina t’ha costat?
– Des de sempre, el foc, amb tot el simbolisme que representa, és el destí final dels ninots de falla, o si tant vols, escultures falleres. Es fan per cremar el dissabte de Sant Josep pel que respecta a València. Només es salva el ninot indultat. És el clàssic record que queda. Però venturosament a dia d’avui es pot documentar la falla escanejant totes les seves figures, proporcions i colors.
– De veres estàs consentint a que li peguin foc?
– Veig que te sap greu, però l’he feta precisament per pegar-li foc. Les Falles són per pegar-les foc. En principi la intenció és que la falla cremi per les Festes de Santa Catalina i Es Creuers, el proper 10 de novembre a l’encreuament entre els carrers Tajo i Santa Catalina.
– Disposes de totes les autoritzacions municipals per a plantar la falla el dia 9 de novembre i cremar-la el dia de les eleccions vespre?
– Aquest tema està en mans de l’Associació de Veïns, que ho està negociant amb l’Ajuntament, però com te deia abans inicialment teníem previst plantar la falla el dissabte dia 9 en aquest mateix carrer (Tajo), en l’encreuament amb el de Santa Catalina, si bé els horaris i altres detalls estan encara per determinar.

– Els nostres foguerons són, com tu saps molt bé perquè sé que anys enrere has treballat muntant el fogueró de Ca’n Roseta i d’altres, són més pagesos. Per aquest motiu, a primer cop de vista sembla que no hi ha massa futur per un artista de ninots de falla a Mallorca. Has pensat qualque vegada anar-te’n a provar-ho de bon de veres a València?
– Si tot anés bé, l’any que ve aniria a treballar a un taller a València els mesos de febrer i març, que és la temporada alta i es necessita gent per a fer feina. Es tracta del mateix taller on ja vaig anar a treballar dues setmanes a l’estiu de l’any passat.
– A part de l’art en modelar les figures, també cal que hi hagi l’enginyeria necessària per a calcular les estructures internes de fusta perquè aguantin el suficient i es cremin en un temps que es suposa ben calculat… Has fet cap curs en aquest sentit?
– Vaig veure com es treballava a València i he estudiat obres de reconeguts artistes, en què hi entren les tècniques en la construcció de les estructures. En aquesta Falla es combinen materials de fusta procedents de palets, i altres diguem bigues centrals que he hagut de comanar ben aposta. Per altra banda, i encara que els nostres foguerons són diferents que les falles, també són una bona escola per aprendre com enllestir les estructures que, apart de suportar el pes, igualment tenen importància cara a la manera en què es crema tot el conjunt.
– Record que en el dia de la nostra primera trobada me vares dir que aquesta era la reproducció amb pèls i senyals d’una Falla original d’un dels més prestigiosos artistes fallers de València… Qui és aquest mestre i artista faller?


– La Falla original és una obra de Pérez Baenas García, a qui consider i consideren el millor artista faller que hi ha a València. Vaig tenir…
Tota l’entrevista a l’edició impresa de «Manacor Comarcal».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba