ActualidadEntrevistasManacorPorto Cristo

Toni Font: “Gràcies a molta gent de Manacor i Porto Cristo, hem pogut ajudar a famílies ucraïneses a traslladar-se a Espanya”

La Confraria Verge del Carme de Porto Cristo ha aconseguit l’objectiu, i amb escreix! Segur que tots els i les confrares i tota la gent que ha ajudat a tirar-ho endavant, es troben molt alegres i satisfets.
Dies passats, la referida Confraria portenya, i a nosaltres mitjançant Toni Font, coordinador de la Confraria, enviaven un missatge a tots els seus contactes, dient el següent: “Els refugiats d’Ucraïna ens necessiten més que mai. Un grup d’amics de Barcelona ha llogat un autocar de 55 places per anar a recollir a menors amb les seves mares. El cost de l’autocar, amb dos conductors, és de 12.500 euros. Això ha sigut possible gràcies a la donació de molta gent. Però per la tornada cal donar-los menjar durant els dos dies i mig de viatge, i el cost aproximat és de 2.500 euros. Per aquest motiu, si qualcú vol fer una donació per a sufragar aquesta despesa, s’han habilitat tres punts per fer les donacions,…”.
Aquest era el missatge, i funcionà a les mil meravelles. Foren moltes les persones solidàries que, sense res a canvi, volgueren col.laborar. S’aconseguiren no tan sols els 2.500 euros necessaris per a aliments, sinó 3.000 euros, el que suposà que, amb aquests 500 euros de més, podien disposar d’un autocar amb més places i així poder ajudar a més gent a sortir de l’infern.
Rebuda la gran notícia, ens posem en contacte amb en Toni Font, perquè ens expliqués una mica més tota aquesta aventura solidària tan exitosa.

 • Toni, primer de tot, enhorabona per aquest gran cor que teniu tots els qui ho heu organitzat, així com totes aquelles persones que han volgut col.laborar perquè aquesta gent hagi pogut fugir de la guerra. Com va començar aquesta idea per intentar ajudar en aquesta gent?
 • Això va començar a través de na Bàrbara Llinàs, de la Confraria del Jordi des Racó. Me va telefonar i me va dir que un cosí seu de Barcelona, juntament amb uns amics, havien decidit llogar un autocar per traslladar d’Ucraïna a Espanya al major nombre de menors possible i a les seves respectives mares. Tenien ja els 12.500 euros del cost d’un autocar per a 55 places, però faltaven els 2.500 euros del cost de donar-los berenar, dinar i sopar durant els dos dies i mig de viatge. Assabentat del problema, ho vaig donar a conèixer a la junta de la Confraria Verge del Carme, i aquests donaren el vist-i-plau a posar-nos a treballar per tirar-ho endavant, començant la feina a base d’enviar missatges d’ajuda als diferents contactes. I, gràcies a l’ajuda de molta gent, no només aconseguírem els 2.500 euros, sinó 3.000, i gràcies a aquests doblers extra, varen poder llogar un autocar de 70 places, en lloc de 55.
 • Quant als diferents aliments donats, com vos ho heu fet per la recollida d’aliments i el trasllat cap a Palma? Quantes persones heu participat en aquesta feina?
 • A més de a l’església, vàrem demanar a Hiper Centro i Eroski, tant de Manacor com de Porto Cristo, si podríem col.locar-nos amb carros a les respectives entrades per la recollida dels aliments. Ens digueren que sí, i a cada supermercat hi havia una persona voluntària. Quant al trasllat dels aliments cap a Palma, el president de la Confraria Verge del Carme, Toni Adrover, de la floristeria Mimosa, va posar el seu camió i la seva furgoneta grossa per dur els aliments fins a una nau del Polígon de Son Castelló, que és el lloc on es fa la recollida general d’aliments per Ucraïna a Mallorca. Foren uns 6.000 kilos d’aliments els que s’aconseguiren gràcies a la gent de Manacor i Porto Cristo, a més de donatius econòmics amb els què, només rebre’ls, anàvem a comprar més aliments. També he de dir que vàrem tenir l’ajuda de gent voluntària de les diferents confraries de Manacor.
 • I el viatge en autocar amb tota aquesta gent, supòs ja s’ha duit a terme, no?
 • Sí. Varen partir el dimarts dia 15 i trigaren dos dies i mig a arribar a Espanya, concretament a Bilbao. He de dir també que tot el tema logístic l’ha duit a terme el bilbaí Gómez Barrutia amb la ONG Embajador de la Paz. Només arribar a Bilbao, varen anar distribuïnt tots els refugiats a totes les famílies que s’havien oferit a acollir-los, ja fossin del País Basc, de Barcelona o d’altres llocs. En un principi estava previst que tot fossin mares amb els seus fills, però finalment també varen poder pujar a l’autocar a gent major.
 • I a l’arribada del bus a la frontera amb Ucraïna, com s’ho feren per saber quines persones havien de pujar?
 • Més o manco ja estaven un tant disdribuïdes aquelles persones que havien de pujar al nostre autocar, però els qui hi van anar, van dir que era un vertader caos.
 • Tots els membres de la Confraria Verge del Carme de Porto Cristo i Junta Directiva vos deveu sentir en aquests moments molt alegres per haver pogut ajudar a tota aquesta gent, i al mateix temps, satisfets per la bona resposta de la gent de Porto Cristo i Manacor…
 • Sí, la veritat és que sí. Tots els confrares ens sentim molt agraïts de la resposta donada per la gent de Manacor i Porto Cristo. He de dir també que no és fàcil canviar les costums d’una confraria que vénen de molts anys enrere. Abans la nostra confraria treballava única i exclusivament en la Setmana Santa, però des de 2008, quan la crisi econòmica, vàrem decidir que havíem de fer un canvi i pensar en el que va dir Jesús: “Donau als qui no tenguin”, i així ho feim i ho volem seguir fent, i intentam que la resta de confraries de Manacor facin el mateix, segur ho faran.
 • Com ens pot explicar un cristià creient al 100%, que, en ple Segle XXI, puguin passar aquestes coses? Creus que la Unió Europea està fent tot el que hauria de fer per aquesta gent?
 • En aquesta pregunta me l’ha feta molta gent. Com és possible que Déu no faci aturar les guerres, la fam en el món, etc.? Hem de partir de la base que Déu ens va fer lliures, i nosaltres som els qui decidim si fer el bé o el mal. Déu no actua. Actua el poder, i quan un poder no pot arribar als seus objectius és quan esclata una guerra. I no sols hi ha una guerra a Ucraïna, també a molts altres llocs, però aquesta afecta més a la Unió Europea quant a l’energia i altres productes que d’allà vénen o venien. I quant a la segona pregunta, crec que sí, que tant la Unió Europea com Espanya fan tot el possible per aturar aquesta guerra. Deixa’m afegir que, crec que si l’ésser humà treballés una mica més el seu interior a nivell espiritual, no hi hauria guerres, fam, ni res del que es viu avui dia.
 • Vols afegir qualque cosa per acabar, Toni?
 • Vull agrair a les Confraries de Manacor tot el suport que hem rebut i rebem, i afegir que tot això que s’ha fet ha estat possible gràcies a les coordinadores, com na Margalida Cortès, na Pepa Mateos i na Edelmira Moreno, i també agrair el seu suport als Rectors D. Pep Caldentey i D. Antoni Amorós.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba