ActualidadComarca

Sol.licitud de «Filla Predilecta de Son Servera» a Margalida Nebot Vives

Magdalena Ordinas

El passat 26 de novembre de 2018, vaig presentar una sol.licitud a l’Ajuntament de Son Servera, a favor de Margalida Nebot Vives «Massaneta», que va néixer a Son Servera el 29 de juliol de l’any 1928, sol.licitant que li sigui concedida la distinció de “Filla Predilecta de Son Servera”, per la seva contribució i investigació al llarg de la seva vida dels costums, balls, història i passat del poble, recollides en centenars de fotografies que ens han permès conèixer la història, paisatges i imatges de Son Servera, que de no ser per la seva incansable tasca i recerca, a dia d’avui romandrien en l’oblit.
Els seus arxius sempre han estat a l’abast d’investigadors, ajuntament, i de totes les persones que ho han sol.licitat.
El llibre “Son Servera imatges d’ahir”, amb textos de Ramon Ballester i imatges de na Margalida, en el pròleg fet per Miquel Morey ens diu: “De totes les fotografies que es feren de Son Servera, algunes es deuen haver perdudes per a sempre, però moltes estaven disperses per aquí i per allà, dins qualque calaix de la caixa, tirades per ‘sa sala’ fent racó. Imatges serverines moltes de les quals s’haguessin perdut si no fos per la labor incansable, generosa, d’una persona -Margalida Nebot- que ha dedicat la seva vida a Son Servera i a totes les coses serverines.
Anys i anys de pensar en Son Servera i d’aprofitar qualsevol moment per recollir una informació, una anècdota, una fotografia, un document, una eina, un brodat…, coses sense importància en si, però que juntes tenen el valor extraordinari de recrear fidelíssimament el passat del poble, les nostres arrels més profundes, de fer que no oblidem mai d’on venim per poder saber millor on volem anar”.
A més de ser l’autora de la recerca fotogràfica del llibre, Margalida també va col.laborar en la recerca de dades del llibre “Les rondalles més serverines”, de Ramon Ballester i Vives.


L’any 1964 D. Joan Font Lliteres, aleshores rector de Son Servera i persona molt involucrada en l’organització d’actes culturals, com teatre o festivals, per ajudar als joves, va sol.licitar a na Margalida que ensenyés un ball per una d’aquestes trobades. Va agradar tant, que va acabar formant-se el grup “Sa Revetla de Son Servera”, i na Margalida, arran de la creació del grup, en va ser la directora artística comptant amb l’assessorament en matèria musical de D. Bartomeu Calatayud, el qual va dedicar vàries de les seves composicions al poble de Son Servera i va posar el nom de na Margalida a una mateixa que li va dedicar, per la seva incansable tasca en favor de la recuperació dels balls i l’ensenyament dels mateixos. Margalida, va dirigir Sa Revetla durant quaranta anys i, a dia d’avui, les actuacions a l’Església Nova de Son Servera són una font de promoció cultural i turística del municipi serverí.
El maig de l’any 1991, la Delegació de Cultura de l’Ajuntament de Son Servera, va patrocinar l’exposició “Mig Segle de Son Servera, Mostra de fotografies antigues del Poble recollides per Margalida Nebot”, una magnífica exposició que va ser molt visitada, on els majors assistents contemplaren amb emoció les fotografies recordant temps llunyans que els transportaven a la seva infantesa, i els joves, amb els ulls ben oberts al veure tal quantitat de fotografies antigues i racons del poble que ells no havien conegut. L’exposició, a més, es va completar amb vestimentes típiques, brodats i estris de feines del camp.
Margalida també va ser membre fundadora de la Coral de Son Servera, i l’any 1999 va ser la primera dona pregonera de les Festes de Sant Joan.
Esper que la sol.licitud presentada a l’Ajuntament tengui una resposta favorable, i la meva admirada, estimada i gran amiga, Margalida Nebot Vives “Massaneta”, coneguda popularment com “Sa Tieta”, tengui en vida el reconeixement i l’honor que es mereix i li sia atorgat el títol de “Filla Predilecta de Son Servera”.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba