ActualidadNoticias

S’inicia l’expedient de nomenament de Rafel Nadal Parera Fill Adoptiu de Sant Llorenç des Cardassar

2on ANIVERSARI DE LA TORRENTADA

12:45. ATENCIÓ ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ A la plaça de l’Ajuntament

13:00. MINUT DE SILENCI EN MEMÒRIA A LES VÍCTIMES OFRENA FLORAL
A la plaça de l’Ajuntament

13:05. PLENARI

  • –  LECTURA DEL MANIFEST DE LA TORRENTADA
  • –  ES DONARÀ COMPTE AL PLE DE L’INICI DE L’EXPEDIENT DE NOMENAMENT DE RAFA

NADAL FILL ADOPTIU DEL MUNICIPI.

Moment en què el Batle de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs, llegia avui divendres al migdia, el Comunicat Institucional de la Torrentada i record a les víctimes
Moment de la celebració del Plenari llorencí d’avui divendres 9 d’octubre

AGRAÏMENT AL VOUNTARIAT AMB MOTIU DEL SEGON ANIVERSARI DE LA TORRENTADA DEL 9 D’OCTUBRE DE 2018.

Aquest divendres es compleixen dos anys de la torrentada del 9 d’octubre, un fet tràgic que regirà el dia a dia de tots els veïns del municipi de Sant Llorenç des Cardassar. Mallorca va patir la pitjor catàstrofe de l’història contemporània. Tota la comarca fou declarada zona catastròfica, on es declararen 3 dies de dol arreu de tota l’illa. Les conseqüències foren especialment devastadores al nostre municipi on els danys materials es catalogaren d’incalculables.

Ens complau expressar el nostre reconeixement a tots els i els professionals dels equips d’emergència que van passar els dies més tràgics treballant a contra-rellotge per a la recerca dels supervivents, acompanyats dels amics i familiars de les víctimes mortals i l’assistència a tots els afectats per aquells dies tan complicats. Però també gràcies a l’esperit de milers de voluntaris, un dels moments més esperançadors de la societat mallorquina, units en un malson on persones i entitats de les illes s’afanyaren en la reacció perquè els veïns del Llevant es tornessin a aixecar.

Emmarcam l’orgull del sentiment de totes aquelles mostres de solidaritat i iniciatives altruistes que es manifestaren per tal de minvar els efectes de la torrentada i per a intentar millorar l’ànim de tots els veïns que, més enllà de les pèrdues materials, van haver de lamentar la tragèdia d’una pèrdua personal. El nostre més sentit record a les tretze víctimes mortals que ens deixaren aquells fatídics dies i mostrar, un cop més, el suport a totes les famílies.

És en els moments més difícils quan es demostra la cohesió d’un poble i Mallorca ho va acreditar demostrant una empatia i una responsabilitat pròpia d’una escola de civisme, demostrant que les nostres illes tenen en la seva gent la millor garantia de futur. En cap situació hi haurà paraules suficients per agrair el compromís social demostrat.

Durant aquests anys s’han dut a terme les obres de recuperació i restauració de 14 projectes que ja han finalitzat, s’han adquirit parcel·les urbanes per un total de 21.529,24 m2, repartits en un total de 20 parcel·les sensibles a inundació amb un import total de 2.952.616,25€. Dels 42 punts conflictius de medi rural competència municipal s’han executat 23 i s’està pendent de la resposta d’actuació, per part del Consell Insular, per tal d’executar els quatre projectes bàsics d’actuació en els diferents ponts ubicats en la zona urbana del municipi de Sant Llorenç des Cardassar.

En la mateixa línia es treballa en la modificació de les normes subsidiàries municipals (NNSS No30), on s’estableix una nova remodelació territorial de l’estructura del poble evitant la urbanització d’aquelles zones més sensibles a inundació, on s’ha invertit una important quantitat econòmica, fet que entenem que serà de llarga durada, ja que estam parlant d’una tasca que afecta la sensibilitat de moltes famílies.

Davant la impossibilitat de poder agrair personalment, en nom dels afectats, a tots els qui varen col·laborar, mitjançant aquest comunicat, volem fer extensiu aquest agraïment a totes i a tots els voluntaris, els professionals de totes les institucions i a tots aquells que de forma anònima varen contribuir a donar una llum d’esperança a tot un poble que en aquells moments era el que més necessitava.

Per altra banda, perquè entenem i compartim el seu sofriment, volem enviar l’afecte més sentit i la solidaritat de tot el municipi de Sant Llorenç amb els pobles de la Península que darrerament també han patit els mals de les riuades.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES I D’AGRAÏMENT PER LA SOLIDARITAT REBUDA EN LA TORRENTADA DEL 9 D’OCTUBRE

Avui fa dos anys, tal dia com avui dia 9 d’octubre, el nostre municipi, Sant Llorenç des Cardassar, va patir un desastre natural sense precedents. Una catàstrofe que cap de nosaltres no havia viscut mai, i que ni podíem imaginar que passàs. Va venir la torrentada. Una torrentada devastadora.

El cantautor Raimon escrivia en una de les seves cançons: “Al meu país la pluja no sap ploure. O plou poc, o plou massa. Si plou poc és la sequera. Si plou massa és un desastre.” I així va ser. En poques hores, una pluja de gran intensitat i concentració va provocar una ona que va fer vessar torrents i xaragalls, i que se’n va dur tot quant trobava.

Aquesta torrentada va afectar a molts de bens materials. El dolor que aquest malson ha produït en el cor i la memòria de tothom serà mal d’esvair. I la mort de tretze persones deixa un buit per sempre en l’ànima de tots (familiars, amics i tots nosaltres). En nom de tots els llorencins i llorencines, carrioners i carrioneres, silloters i silloteres, i de la resta del municipi, tot el nostre afecte i estimació són per a les víctimes i per a les persones afectades.

Malgrat tot, per damunt la desolació, la llum que ens ha il·luminat ha estat precisament una altra onada, una onada extraordinària, una onada de generositat, d’altruisme, que va fer que ben aviat poguéssim recuperar la normalitat. Sens dubte, d’aquesta duríssima experiència en sobresurt la solidaritat, que és una gran lliçó d’humanitat.

Des del primer moment, milers de persones varen acudir al nostre municipi a ajudar, a donar una mà allà on fos i allà on fes falta. Gent a fer net; professionals de tots els oficis que oferien els seus serveis; empreses que cedien les seves instal·lacions i que cooperaven dins les seves possibilitats; dones i homes que duien menjar, pintura, eines, roba, productes de neteja, d’higiene personal… tot allò necessari. Totes aquestes aportacions foren fonamentals per envestir les feines més immediates i per pal·liar les mancances més urgents.

A més a més, hem de reconèixer la tasca dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials que varen difondre els fets arreu del món. És segur que les imatges que mostraren i els testimonis que trameteren varen generar un esperit de germanor, que va fer que tantes i tantes persones anònimes fessin donatius, i que d’altres es posessin al capdavant de moltes iniciatives de pertot arreu per recaptar fons. Així, gràcies a particulars, empreses, associacions, entitats bancàries, escoles i clubs esportius fou molt elevada les aportacions econòmiques. En aquells moments de tristor, poguérem comprovar la noblesa d’aquesta societat nostra.

Per altra banda, la nostra gratitud més profunda és també per a tots els equips de professionals que varen intervenir en aquesta emergència. Feren una feina que va molt més enllà del seu deure, i sempre recordarem la seva implicació i professionalitat. A les diferents administracions públiques (locals, insular, autonòmica, i de l’Estat), i a les persones que les integren o les representen, també els volem fer avinent de nou, el nostre reconeixement, perquè des del primer moment posaren tots els mitjans al seu abast per afrontar aquest drama, i estaren al nostre poble per conèixer la magnitud dels desperfectes i per estar devora les persones que van patir tant.

Totes aquestes persones, voluntàries i professionals, s’han convertit en els herois anònims que ens feren costat. A tots vosaltres, des de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar volem manifestar-vos el nostre agraïment més sincer.

Durant aquest temps l’activitat municipal ha canviat el seu curs, i a partir d’aquells moments els esforços, projectes i iniciatives s’han dirigit cap a la recuperació del municipi, augmentant les mesures de seguretat i accions per prevenir els efectes de possibles esdeveniments naturals d’aquest tipus.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba