Entrevistas

Margalida Fuster: «S’ha eliminat el dret dels mallorquins a expressar-se en la seva llengua”

Gairebé un any després del seu nomenament com a presidenta de l’OCB Manacor, Margalida Fuster torna a rebre a aquest mitjà per fer un repàs a l’actualitat i a tot allò que ha aconseguit l’OCB aquest darrer any.

 • Abans d’entrar en matèria, volia comentar amb tu els darrers comicis municipals i autonòmics. Quines conclusions en treus, d’aquestes eleccions?
 • En el cas de Manacor, estic satisfeta pels resultats. Estic satisfeta per la continuïtat de Miquel Oliver a la batlia, i estic satisfeta també perquè s’hagi comptat amb AIPC-SyS per formar part de l’equip de Govern. L’únic que em preocupa és que no s’hagi arribat a una majoria, per tant, crec que serà molt important que l’ajuntament sàpiga manejar aquest Govern en minoria, i arribi a acords amb l’oposició.
 • I d’aquesta falta d’acord entre Més i el PSOE a Manacor, què en penses?
 • Crec que tots sabem més o manco el mateix, que és molt poc. Pareix que es tracta més d’una qüestió personal, i no d’un problema de programes electorals, ni de partits. Pens que l’anterior mandat municipal va funcionar bastant bé, i per això a molts ens estranya aquesta falta d’acord.
 • Pel que fa al nou Govern autonòmic, què te pareix la decisió de Marga Prohens d’eliminar el requisit del català per al personal sanitari?
 • A diferència del que va passar a Manacor, reconec que no estic satisfeta pels resultats de les eleccions autonòmiques. Des de fa un temps em preocupa aquesta supeditació del PP a Vox, i tenia por que si el PP arribava al poder autonòmic, optés per mesures com aquestes. Pel que fa a aquest assumpte d’eliminar el requisit del català, des de l’OCB pensam que no només s’ha eliminat el requisit del català, el pitjor és que amb aquesta decisió, s’ha eliminat el dret dels mallorquins a expressar-se en la seva llengua. I aquest dret s’ha eliminat a ca nostra, a les Balears. Això és molt greu. Jo pensava que, en una comunitat com Balears, la distància entre PP i Vox era més gran, però amb aquesta mesura és difícil de creure.
 • I pel que fa a les eleccions generals, quina és la teva anàlisi?
 • Després dels resultats de les eleccions autonòmiques, reconec que els resultats de juliol van ser un gran alleujament. A més, em pareix molt bé que, a la fi, es puguin xerrar totes les llengües cooficials al Congrés dels Diputats. És una mesura que arriba tard, però que sempre serà ben acollida per l’Obra Cultural Balear. Sorprèn que hagi hagut de passar tant de temps perquè aquesta mesura surti endavant.
 • Deixant a un costat les eleccions, com ha anat aquest primer any com a presidenta de l’OCB Manacor?
 • Estic molt contenta per tota la feina que s’ha fet en aquests mesos. Tenc un gran equip, que ha tret endavant la majoria de les conferències que s’han fet en aquest primer any. A més, per primera vegada en la història, la Obra Cultural Balear va rebre una subvenció del Ministeri de Cultura, petita, això sí, però que va ajudar a la Festa de Clausura d’enguany, on es va obsequiar als assistents amb un aplec sobre les Germanies. La queixa més gran que tenim és la falta d’espai que patim des de fa un temps. Ja hem xerrat amb l’Ajuntament sobre aquest conflicte, ja que no és normal que una entitat com la nostra hagi de tirar de la iniciativa privada per fer conferències.
 • Manacor té molts edificis municipals…
 • Exacte. A noltros ens agradaria utilitzar la Institució Antoni Maria Alcover, però ja sabem que haurem d’esperar un temps per aprofitar aquest espai. Són moltes les entitats de Manacor que necessiten un espai d’aquestes característiques, hi ha molta demanda de moltes associacions, i això durà un temps.
 • Quan et vaig fer la primera entrevista com a nova presidenta de l’OCB Manacor, em vas dir que volies organitzar més activitats i augmentar el nombre de contactes per a l’organització. Com va aquest assumpte?
 • Poc a poc anam fent. No s’ha complit un any des que vaig arribar a la presidència, i encara no he pogut fer tot el que m’agradaria. Això sí, fa poc temps que l’Escola de Mallorquí es va posar en contacte amb jo per formar part dels plens de l’Escola, i la veritat és que tenc moltes ganes de ser-hi present, en aquestes reunions. Per a fer més activitats, tenir més contactes és crucial, ja que el finançament de l’OCB no el regala ningú. En aquest proper any tenim molt clar que hem d’augmentar el nombre de contactes, ja que això a la llarga generarà més activitats per a l’Obra Cultural Balear de Manacor.
 • També record que tenies dos grans reptes: apropar als joves a l’OCB, i fer més pedadogia sobre tot allò vinculat a les Germanies. Sé que és una mica prest per a valorar-ho, però no sé si has assolit part d’aquests dos reptes…
 • Pel que fa a les Germanies, la veritat és que estic molt satisfeta per l’aplec que vàrem fer per la Festa de Clausura d’enguany. Ara hem de seguir trobant noves fórmules per fer noves activitats, siguin sobre les Germanies o sobre altres temes. Quant a la intenció d’atreure als joves, noltros tenim molt clar que la cultura ha de jugar un paper fonamental. La música i la literatura han de servir per atreure a més joves a l’Obra Cultural Balear, i en això estam.
 • Ens pots avançar qualque cosa dels premis del 31 de desembre?
 • Encara que és una mica prest per donar informació d’aquest tema, el que et puc dir és que la nostra intenció és fer el mateix que l’any passat, és a dir, proposar al major nombre de manacorins possible, com l’agrupació Sa Torre, a la qual vàrem proposar l’any passat, i que segurament enguany també estigui entre les nostres propostes.
 • Vols afegir alguna cosa més?
 • M’agradaria aprofitar aquesta entrevista com un altaveu per donar a conèixer la feina de l’Obra Cultural Balear. Per a tota la gent concienciada amb la nostra llengua i la nostra cultura, ara més que mai necessitam la col·laboració dels manacorins i manacorines. Per això faig una crida perquè col·laborin de la manera que vulguin amb l’OCB: aportant idees, fent-se soci,… Estic convençuda que hi ha molta gent que no coneix l’Obra Cultural Balear, i que sens dubte li agradaria assistir a les nostres activitats.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba