ActualidadEntrevistasNoticias

L’ex-Inspector Sureda: «Ja elegit Batle Antoni Pastor, se me va comunicar d’una manera molt política, que prescindís de fer el control setmanal de seguiment a la UTC»

Antoni Sureda P.

A principi d’aquest mes de novembre, Antoni Sureda Vicens, fins llavors Cap de la Policia Municipal de Manacor aquests darrers 21 anys, rebia la notificació oficial del seu pas a la segona activitat, tal com ell havia sol.licitat mesos enrere, i aconseguit finalment el vist i plau del Plenari de la Corporació Municipal. En la nostra anterior edició de “Manacor Comarcal”, de data 10 de novembre, Antoni Sureda assabentava als nostres lectors del pas a la segona activitat i dirigia una breu carta de comiat com a cap de la Policia Local als ciutadans i ciutadanes de Manacor, en agraïment per haver-se sentit sempre recolzat per la ciutadania en la seva tasca.

– Antoni, si mal no record, ingressares a la Policia Municipal en el mandat electoral d’entre els anys 1983 i 1987. Mos pots concretar les dates, incloent el nomenament com a Cap?
– Vaig entrar a la Policia Municipal a l’any 1985, essent Batle de Manacor Gabriel Homar. Vaig fer els cursos corresponents i vaig ascendir a oficial, abans dit cabo, en temps del Batle Jaume Llull i després a sergent essent Batle Gabriel Bosch. A l’any 1997, essent Batlessa de Manacor Catalina Sureda, se me va encarregar la tasca de Cap de Policia Municipal, per la baixa del que era titular, Joan Truyols, després de que la Batlessa i el Regidor delegat Eduardo Puche, m’expliquessin que seria qüestió d’uns mesos, i que finalmente han esdevingut 21 anys.


– Tres ascensos esglaonats, però sense badar gaire, diria. Com t’ho vares prendre, al nomenament?
– Al principi amb una certa angoixa, però poc a poc un se va acostumant, i més quan no hi va haver dubte de que la cosa anava per llarg. Llavors, i ja essent Batle de Manacor en Miquel Riera i Regidor delegat Antoni Mestre, se me va encomanar fer una reestructuració de la plantilla de la Policia Municipal per descentralitzar-la, creant una unitat de policia a vorera de mar i una policia de barri. Se va preparar el projecte de descentralització, que se va dur a plenari al març de l’any 2000 i fou aprovat per unanimitat. Tot plegat significà més inversió i una policia més nombrosa, que el 2003 amb Antoni Pastor ja a la Batlia, havia passat d’aquells entre 50 o 60 efectius, a 106, comptant la Policia Turística.
– De veritat aquesta maniobra no significà doblar algunes funcions i xapar el comandament com si es tractés de dues Policies Locals distintes?
– En principi es varen llogar uns departaments a la Guàrdia Civil de Porto Cristo, i la Unitat Territorial de Costa (UTC) es va posar baix el comandament de l’Inspector Àngel Duro, però sempre seguint les instruccions de Manacor. Per ordre del Batle Miquel Riera, jo tenia l’obligació d’anar com a Cap de la Unitat Central de la Policia Municipal, on una o dues vegades per setmana havia d’anar a controlar l’activitat de la Policia Territorial de Costa. Ja elegit Batle Antoni Pastor, se me va comunicar d’una manera molt política, que prescindís de fer el control setmanal de seguiment a la Unitat Territorial de Costa. A poc a poc es va anar venent que es tractava de dos cossos de Policia diferents, malgrat per llei no sigui possible.
– Creus que aquella decisió podria respondre a un pacte o a un interès polític específic?
– No en tinc cap dubte de que va respondre a un interès i pacte polític. Sempre he proposat una segona reestructuració baix un únic comandament, malgrat la proposta no agradi a segons quins responsables polítics, tot independentment de les prerrogatives o atribucions que tingui la Unitat Territorial de Costa. De fet, la proposta inicial per a la Unitat Territorial de Costa era tenir el serveis centrals a Manacor, i que a Porto Cristo funcionés una Policia de Barri i d’atenció al ciutadà, que en casos greus o necessaris rebessin reforços des de Manacor. Sobretot a l’estiu és convenient que hi hagi aquests reforços.
– Quins altres projectes en aquests 21 anys en què has estat al comandament s’han posat en marxa a la Policia Local?
– Com a projecte de reestructuració pròpiament dita, cal no oblidar el de la Policia de Barri, que quedà en mans de la Regidora Conxa Gil, que havia substituït a mitjan mandat a Antoni Mestre. Però les eleccions ja eren a damunt i després no es va dur a terme. També podem qualificar com a de reestructuració en el funcionament, el fet d’informatitzar les comunicacions i el funcionament de la Policia, com també el de formalitzar l’ús de la llengua catalana, tant en el que respecta a les ordenances com a les comunicacions. Avui en dia, el 80% dels documents que surten de la Policia Municipal estan redactats en català.
– Hi va haver emperons amb els partits de dretes pel canvi d’hàbits?
– No, entre els partits no hi va haver cap problema. Els únics que s’ho plantejaren foren amb una jutgessa de primera instància que ara ja no és a Manacor. Me demanava que li traduís els documents. No hi va haver cap problema per enviar-li els documents redactats en castellà.
– Com afrontàreu des de la Policia Municipal el fenomen de la immigració, que més o manco ha coincidit en els anys en què has estat Cap de la Policia Municipal?
– Nosaltres coneixíem la manera de fer i comportar-se de la gent de Manacor, però de sobte ens trobàrem amb que es va crear una alarma social perquè hi ha hagut una gran corrent migratòria que responia a costums, llengua i cultura diferents. Fins i tot ens trobàrem amb gent de veritat atemorida i va ser necessari augmentar la freqüència dels serveis per a intentar crear un nivell òptim de seguretat, com fou el transitar més a peu pels carrers. Per manca de personal vàrem necessitar fins i tot la col.laboració de la Policia Nacional.
– Estaríem parlant de més conflictivitat real o de topada de cultures?
– Estic convençut que la reserva i fins a un punt l’atemoriment de la gent, més que…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba