ActualidadComarcaSon Servera

L’Ajuntament de Son Servera restaurarà el Pont d’en Calet

A l’edició digital del passat dissabte dia 15 de setembre, www.manacorcomarcal.com es va ser ressò de l’accident ocorregut el Pont d’en Calet de Son Servera i que el fa fer malbé a causa d’un accident de cotxe.

L’Espectacular accident va passar cap a dos quarts de quatre de la tarda del dissabte dia 17, quan un cotxe en direcció a Palma des de Capdepera, va col·lisionar amb una furgoneta que intentava accedir a la carretera de Penya Roja. La dona, que conduïa va perdre el control del vehicle, col·lisionant uns cinquanta metres més llum amb el Pont d’en Calet quedant damunt davall. Ni la dona ni l’octogenari conductor de la furgoneta van patir lesions importants.

Curiosament el dijous dia 15 l’ajuntament informava que el vespre, a partir de les 22, des de la Regidoria de Patrimoni s’executarien tasques de manteniment en el pont d’en Calet (MA-4040). I per això, durant unes hores, la circulació a la zona seria alterna i només es podria circular per un carril.

L’accident va provocar una nombrosa retenció del transit a l’entrada de Son Servera. La Policia Local de Son Servera va tallar el trànsit durant tota la tarda i van desviar els vehicles per la carretera Artà-Sant Llorenç.

A les vuit de la nit la Guàrdia Civil i els Bombers de Mallorca van acudir per ajudar a l’esfondrament del pont. El Pont d’en Calet, un antic aqüeducte, era un gran monument de valor patrimonial.

Història del Pont d’en Calet

La font fou adquirida per l’Ajuntament d’Artà l’any 1778 per abastir Son Servera.

L’any 1804 ja existia la primera canalització fins al centre del nucli de Son Servera. L’any 1850 es modificà l’estructura de la font. Les estructures que es conserven deuen ser d’aquella època.

L’any 1945 la seva aigua circulava per la calçada fins al poble, en conjunt amb l’aigua de la Font d’en Just també pública i situada no gaire lluny. Donat que les dues fonts tenien un cabal conjunt suficient per abastir la població es decidí millorar la canalització de l’aigua. El cabal conjunt de les dues fonts era d’uns 50 litres per habitant i dia, agafant com a població la del cens de 1940, de 2.728 habitants.

A finals de la dècada de 1960 o principis de la de 1970 s’assecà i s’abandonà definitivament.

La calçada que transportava l’aigua de les fonts d’en Llisa i d’en Just fins a les cisternes del centre del poble tenia una longitud de poc més de 1.000 m, però en l’actualitat també se n’han perdut alguns trams, sobretot dins el nucli.

Al llarg del seu recorregut, travessa dues comes mitjançant aqüeductes; el primer està format pels ponts de Penya Roja i el segon pels ponts d’en Bou. També travessa el pont d’en Calet, per sota del qual passa el camí de Palma, que ha estat modificat diverses vegades per permetre el pas de vehicles cada vegada més grans. De fet, la forma actual del pont d’en Calet, convexa a la part superior (la desmuntada degut a l’accident de tràfic ocorregut el passat dissabte, construïda a principis dels anys vuitanta) demostra que no té cap altra utilitat que la de preservar la funció simbòlica de “porta del poble” de Son Servera.

L’Ajuntament de Son Servera va informar que el dissabte dia 17 de setembre va ser un dia de difícils decisions i moltes hores de feina per als companys Natalia Troya, batlessa de Son Servera, Jose Luis Ruiz, regidor de Patrimoni, i Sergio Valbuena, regidor de Vies i Obres, i el tinent de batle Miquel Espases, però amb la certesa que molt aviat tornarem a passar sota el pont d’en Calet, construcció simbòlica i carregada de sentiments per a tots els qui estimam Son Servera. Volem donar les gràcies al conseller, al departament de carreteres del Consell, als Bombers de Mallorca, a la Guàrdia Civil, a la Policia Local i als voluntaris de Protecció Civil per la seva col·laboració immediata.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba