Entrevistas

EMPRESARIS MANACORINS, OPINEN SOBRE LA CRISI DEL CORONAVIRUS

Pep Lluís Veny

Si a l’exemplar anterior, demanavem l’opinió dels polítics manacorins, en aquesta ocasió trobam que no poden faltar tampoc les opinions dels empresaris manacorins.

Aquestes són les preguntes que les varem demanar:

1ª- A quin nivell està perjudicant a la vostra empresa l’estat d’alarma pel coronavirus?

2ª- Creus que les mesures de caire econòmic impulsades pel Govern central seran suficients pel que respecte a la petita i mitjana empresa?

3ª- Quines decisions o canvis heu pres a la vostra empresa des de l’estat d’alarma?

4ª- Com veis el futur de la vostra empresa una vegada acabat l’estat d’alarma?

Domingo Martí. Gerent de Grupo Martí, concessionari oficial Fiat, Jeep, Alfa Romeo i Skoda

1ª- Al 100%, ja que hem paralitzat tota activitat. I a més les vendes/entregues de RAC que estàven previstes per aquest mes de març o principis d’abril…de moment estàn totes paralitzades.

2ª- Veurem al final quina serà la realitat de les ajudes, i com es duràn a terme.

3ª- Hem tancat tot el concessionari, tant vendes com taller/recanvis.

4ª- Ens costarà molt tornar a remontar, ja que s’ha afegit el coronavirus a una tendència a la baixa que ja duia el mercat. La crisi del sector turístic, si la temporada comença tard, ens afectarà a tots, ja que a Balears d’una manera o l’altre tots vivim del mateix.

Xisco Adrover. Pagès de Terracor i propietari de Fruites i Verdures na Camel.la i Menjar per dur-se’n Ca’n Jordi

1ª- Tot i que tenguem obert, tenim els problemes de logística. Haver perdut les rutines de feina i una disminució clara de volum de negoci, i sobretot la incertesa. Ara toca actuar dia a dia i adaptar-se a una realitat molt canviant.

2ª- Tota ajuda és bona, però la millor ajuda que podem tenir és la dels clients. Avui, més que mai, necessitam que quan retorni la normalitat, la gent compri al comerç de proximitat i consumeixi producte local, del contrari la pagesia difícilment podrà superar la crisi que ja es rossega de fa anys.

3ª- Ser molt constant en la neteja, limitar el nombre de clients dins l’establiment, instal.lar mampares a les caixes, utilitzar guants, fer un circuit circular, aconseguint també que els clients no es creuin, i reduir l’horari. Actualment tancam a les 19h. I hem posat en marxa un servei de recollida de comandes que l’hem anomenat “CAMEL.LA-FRUIT-AUTO”. Es tracta de fer la comanda per telèfon, la preparam i la pasen a cercar.

4ª- Entenc que el futur no serà mai com fins ara. De fet, crec que no podem deixar de veure aquesta crisi per fer aflorar noves oportunitats que, segurament també vendran sol.licitades per les persones/clients. Ara toca a curt termini, “salvar els mobles”, però a la vegada entrar en una reflexió profunda de com volem que sigui el nostre entorn. Nosaltres, ja puc avançar que ens centrarem en producte local i de temporada, kilòmetre “0”.

Miquel Febrer. Bar s’Avinguda

1ª- Idò al grau més fotut. He hagut de tancar.

2ª- Per ara, mesures per l’autònom, cap ni una, “cero patatero”.

3ª- Canvis?. Primer, posar un ERTE pel treballador, i seguretat a ca nostra, amb la família. Sort que esteim a foravila i passam el temps fent feinetes.

4ª- Molt malament, si no arriben ajudes. Com a ben cert, crec que haurem de cercar feina per cubrir despeses. En sortirem d’aquesta, però “pels nostres collons”, xerrant clar, no pels polítics, que tenen l’esquena ben resguardada.

Sebastià Santandreu. Cuines Sebastià Santandreu

1ª- Ens està afectant al 100%.

2ª- Crec que són positives, però si aquest tema s’allarga molt (és prest per fer valoracions) tindrem efectes secundaris i s’hauran de prendre més mesures perquè, si no, seran insuficients.

3ª- Hem aturat la producció i tancat les nostres instal.lacions a causa de l’estat d’alarma, per precaució dels nostres treballadors i col.laboradors.

4ª- Amb preocupació, perquè el mercat se’n ressentirà i s’alentirà.

Biel Sancho. Cafeteria Cau de l’Ós

1ª- A nivell superior, ja què al ser d’hostaleria vaig haver de ser dels primers en tancar portes.

2ª- No ho seran, perque tenim unes despeses a cubrir molts de noltros i l’ajuda que rebrem no bastarà per cubrir ni la meitat.

3ª- No tingueren temps de prendre mesures.

4ª- Ben negre. Costarà molt aixecar el cap, perque l’economia estarà ben resentida. Ens vénen uns anys dificils, permi!! Esperem que al manco els estrangers no perdin la fe en viatjar i ens visitin fins ben entrat l’hivern.

Maria Jaume. Motos Tomeu Jaume

1ª- Total.

2ª- No.

3ª- Tancat.

4ª- Serà molt llarg, però en sortirem.

Joan Fullana. Restaurant Ses Delicies

1ª- Crec que el problema és molt greu. Al meu cas, com a empresari de restauració, m’he vist obligat a tancar, baix el meu punt de vista, amb bon criteri. Això implica zero ingressos i hauré de fer front a despeses de lloguer, electricitat, seguros etc…

2ª- Sempre hi quan no s’allargui molt l’estat d’alarma. Si som realistes, sabem que aquesta situació durarà molt més del que s’ha dit en un principi, i faran falta altres mesures d’ajuda, ja què en cas contrari, moltes empreses es veuran forçades a tancar per falta de liquidès.

3ª- Hem tancat com tots els del nostre gremi.

4ª- Sempre procur esser positiu, però també m’agrada ser realista. Crec que tots haurem de fer un gran esforç. Quan s’acabi l’estat d’alarma, vendrán uns mesos dificils, fins que la gent es recuperi en tots els aspectes. Els restaurants no s’ompliran des del primer dia; serà un procés difícil perque tot torni a la normalitat, i tots haurem de fer pinya, tant empresaris com treballadors.

Miquel Àngel “Càndil”. Fruites i Verdures Ca na Càndila

1ª- L’estat d’alerta sanitària del COVID-19 ocasiona un grau de problemàtica a nivell agrícola molt greu, degut a que hi ha un increment de producció destinat a l’inici de la temporada turística 2020. A nivell de particulars, Ca na Càndila hem notat com els nostres clients/amics aposten per la producció d’aquí, de ca nostra, de Manacor, i això ens fa sentir optimistes!!

2ª- Cal tenir en compte que a nivell econòmic estam davant una autèntica crisi econòmica, per això, per a qualsevol govern que hi hagi al comandament, serà difícil crear mesures econòmiques a gust de tots. Com a petit empresari que som, només ens queda resistir i reinventar-mos com ja férem a la darrera crisi econòmica.

3ª- La decisió més important ha estat garantir el lloc de feina al nostre personal, ja siguin els qui componen l’hort de Ca’n Vaquer i Ca na Càndila. Seguim mantinguent les tendes de Manacor i Cala Millor obertes. Hem creat un nou servei, “Servei a domicili 24h”, per poder garantir les necessitats dels nostres clients/amics. Per seguretat i seguint les mesures recomanades, mantenim els protocols personals i materials de prevenció sobre el COVID-19.

4ª- El futur serà crític. El tractar de ser una empresa familiar, aquest estat d’alerta sanitària ha fet que la nostra unió s’hagi reforçat entre tots, davant aquesta nova crisi econòmica. Lluitarem junts, com sempre, i més que mai.

Joan Servera. “Imatges Fotografia”

1ª- La nostra empresa de serveis fotogràfics està (com moltes altres) al 100% perjudicada. Des de l’entrada del món digital i després de la crisi que ara acabavem de patir i pareixia que s’estabilitzava un poc la cosa, aquesta pandèmia ens farà molt de mal.

2ª- No, en aquest país es pensa sempre amb el treballador, i llavors posen dins el mateix sac l’autònom d’una empresa que són un o dos treballadors, i l’autònom millonari que en té 50, 100 o més. Quan una empresa fa fallida, si té 100 treballadors, aquests tenen ajudes i recolzament social, mentre que si fa una fallida una empresa amb un o dos treballadors, ni sen parla. No tenim tots els mateixos drets.

3ª- Estam aturats al 100%. Simplement rodarem clau.

4ª- M’imagin que anirà arrencant poc a poc. Quasi tots els esdeveniments contractats pels mesos d’abril i maig (comunions, batejos, noces,…) s’han ajornat. Ens esperen uns mesos dificils, tant o més que la crisi económica passada.

Jordi Caldentey. Ca’n Gorrió

1ª- Ha suposat una davallada en sec, brutal, de la feina i de les vendes.

2ª- No, les empreses no són institucions benèfiques sense ànim de lucre. No són ONG’s. Quan s’aturen de cop els ingressos, les empreses, si no se’ls aturen també les sortides, no poden subsistir i sen van en orris en dos mesos. Lo seu seria que les despeses minvasin amb la mateixa proporció en què devallen les entrades. I, en sortir-ne, que tornessin augmentar amb la mateixa proporció en què augmentessin els ingressos. El cop de la crisi hauria de recaure damunt tothom per igual: entre les empreses, els obrers, els autònoms, les administracions i els funcionaris.

3ª- Tenim la tenda tancada i repartim la feina a domicili.

4ª- Haurem de remar a les totes, i costarà sortir-ne. Però ho travessarem. No serà la primera sotragada que travessam.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba