EntrevistasActualidad

El director de la Banda de Música de Manacor, Eduardo Bernabéu, ens explica com serà la temporada de concerts 2021/22

Eduardo Bernabéu Valls, natural de Cocentaina (Alacant), va començar els seus estudis musicals des de ben petit i va ser component de la banda de música del seu poble, on continuà els estudis superiors al Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant, obtenint les màximes qualificacions, i acabant la carrera i l’especialitat de clarinet amb Matrícula d’Honor i Premi Extraordinari Fi de carrera amb el professor Francisco Florido Tellado. Es va diplomar en estudis de direcció d’orquestra amb el professor Francisco Serrano Luque de la Ciutat de Priego (Córdoba). A partir d’octubre de 1996 viu a Mallorca, on guanyà per oposició la plaça de clarinet solista a l’OSIB. Ha tocat de solista a diferents països d’Europa com França, Alemanya, Suïssa, Viena i Espanya. A dia d’avui, a més de clarinet solista de l’Orquestra Simfònica de les Balears, és director titular de la banda de Música de Manacor.
Segons els músics manacorins, Edu (com el coneixen els músics i amics) té un caràcter molt positiu i engrescador. Molta paciència, molt de coratge i força per a provar coses noves amb els músics i experimentar diferents situacions. Ha aconseguit que la gent del poble coneixi la banda i ha donat molta importància a les diferents actuacions, tant en els concerts com a la música de carrer. Amb ell de director, els músics han fet coses que la banda de Manacor mai havia fet, com anar a certàmens i participar a festivals amb altres bandes fora de Mallorca, i a més, han fet intercanvis. El mes d’agost de 2019, una de les sortides més celebrades pel director i per tots els components de la banda, va ser a Cocentaina, on convidats per la “Filá Contestanos” participaren a la desfilada de les Festes de Moros i Cristians.

 • Mestre Bernabéu, recorda quin va ser el primer concert que va dirigir amb la Banda de Música de Manacor?
 • Sí, va ser el març de 2014, amb el cantant convidat Francisco. A partir d’aquí i fins a dia d’avui, gràcies a la junta directiva i els músics que tenc, tot el que hem fet ha estat un èxit.
 • Què destacaria d’aquests 7 anys al front de la banda?
 • Cal destacar les temporades a l’Auditori, concerts al municipi, a altres municipis de l’illa i per la península, per exemple a Altea la Vella, Villaviciosa (Astúries), al Paseo de la Castellana de Madrid, on vàrem fer un concert de Sarsuela, els Certàmens Internacionals a segona categoria, a València al Palau de la Música, i a Lleida, on vàrem guanyar el 1r premi i Diploma d’Or a la segona categoria.
 • Com va anar la passada temporada?
 • Va anar bé. Hem tingut la sort de no aturar els concerts durant tota la pandèmia, només durant uns mesos, gràcies a la voluntat dels músics, ja que quan no era possible assajar junts per preparar els concerts, ho feien a ca seva; i després a l’Auditori de Manacor, al qual hem d’agrair el deixar-nos la sala gran pels assajos.
 • Seguireu amb les restriccions de músics pels concerts de l’auditori?
 • Sí, continuarem amb menys músics per les restriccions. Només podien pujar a l’escenari un màxim de 30 músics, vàrem fer dos grups, i el funcionament va ser espectacular. Estic molt content amb els meus músics.
 • Suposo que ja teniu a punt el primer concert de la nova temporada de dia 23 d’octubre…
 • Sí. Pel concert de dia 23 d’octubre feim una programació original per a banda, amb compositors joves de Manacor, on Pere Riera és el més jove, estrenant la seva obra En Granada, su Granada; Obertorium de Toni Pedro; Sajelbon, de José Alberto Pina, que serà el pròxim director convidat que vindrà a Manacor; i per últim un descobriment (no el coneixia), el suís Mario Burki, que tocarem dues obres seves, La Corrida de Toros i Latin Tuba, per tuba i banda. El solista és Felipe Arroyo, el nostre col.laborador habitual. La Corrida de Toros és una obra brutal de nivell 5 (dificilíssima) que si Déu vol serà l’obra lliure per a dur a un Certamen Internacional (falta decidir a quin). L’únic emperò que trobem a aquesta obra és el títol, però la música és excepcional.
 • I de Sajelbon, l’obra de José Alberto Pina, què ens pot dir?
 • L’obra Sajelbon que hem de fer de José Alberto Pina està dedicada al poble de Noblejas. Aquesta obra és nova, la banda de Noblejas la va enregistrar el mes de juliol, i la banda de Manacor serà una de les primeres en interpretar-la. És la primera obra que utilitza sons electrònics sincronitzats amb la música de la banda durant tota l’obra.
 • Quin director convidat teniu per a la nova temporada, i com es presenta la resta de concerts del 2021-2022?
 • El director convidat serà més endavant, està per confirmar. Encara no està decidit i hi ha tres possibles directors convidats. Per la pròxima temporada tenim una programació molt ambiciosa, i per mi, la millor amb diferència del que hem fet fins ara.
 • Ens pot avançar un poc quins seran els concerts de la temporada 2021/2022?
 • El mes de desembre, concert de la banda amb el grup de rock manacorí “Roig”. El gener, concert de Sant Antoni amb l’agrupació Tramudança a l’Auditori. El mes de març, concert estel.lar (el millor concert que hem fet fins ara, més que el de Luís Cobos, Óscar Navarro, Ferrer Ferran, Serafín Zubiri, etc.) Vindrà de convidat el millor actor i cantant de musicals d’avui en dia, l’argentí Gerónimo Rauch, que ha fet nombrosos musicals per tot el món, com Los miserables, El fantasma de la ópera etc., i que a Madrid va fer Jesucristo Superstar durant bastants anys.
 • Moltes gràcies mestre, i enhorabona pel seu treball amb la Banda de Música de Manacor.
 • Gràcies a tu Magdalena i a “Manacor Comarcal” per la difusió que feis sempre dels nostres concerts i actuacions.
Eduardo Bernabéu, director de la Banda de Música de Manacor

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba