ActualidadComarcaNoticias

135è Aniversari de “La Serverense”, actual Banda de Música de Son Servera

Magdalena Ordinas

El dissabte dia 11 de setembre, a les 18 hores a l’Església de Sant Joan Baptista de Son Servera, la Banda de Música de Son Servera celebrarà el seu 135è aniversari amb un Concert Extraordinari de Santa Cecília, on actuaran els 30 components actuals de la banda i uns 50 ex músics, dirigits pels dos darrers directors que ha tingut la banda, Silverio Duato Sapiña, Silverio Duato Castillo, i el director actual, Joan Antoni Ballester.
Els músics tenien sempre la col.laboració de parents, amics i polítics que els ajudaven. Al llarg de la història de la banda, molts ex-músics han estat regidors, inclús uns quants batles del poble, i dels darrers podem destacar a Eduardo Servera, i el darrer el batle actual, Antoni Servera Servera “Monjo”, que va tocar amb la banda durant 25 anys.
L’any 1990 vaig publicar el llibre “RECORDANCES. La Banda de Música a Son Servera 1882-1990”, on es va donar a conèixer la història de la banda. Amb motiu del 135è aniversari de la banda, oferim a continuació un breu resum de la seva història.

Apunts biogràfics de la Banda de Música de Son Servera

L’any 1882, a l’ampar i protecció de la Parròquia de Son Servera, es va fundar la primera banda de música del poble: “La Serverense”, actual Banda de Música de Son Servera.
El vicari don Jordi Olesa, cercava la manera d’evitar les fortes despeses que suposava per a la parròquia llogar bandes de Manacor per Setmana Santa, i va reunir els sonadors majors que solien animar les beneïdes, i els va proposar formar una banda de música amb l’ajuda dels escolanets que més destacaven. Des del primer moment l’Ajuntament de Son Servera va ajudar als músics i el poble serverí va acollir amb alegria la formació de la banda.
Aviat els músics varen esser imprescindibles dins la vida del poble. Tant a les festes religioses com a tots els esdeveniments. La banda representava quasi l’única manifestació artística a l’abast del poble.
Els primers músics que fundaren La Serverense, en la majoria dels casos eren músics intuïtius, tocaven de sentit. Per respecte, decidiren que el director fos el músic major, en Miquel Nebot Nebot “Leu”, amb 25 anys era el de més edat, i en va ser el director. Anys més tard una néta seva, Margalida Nebot “Sa Tieta”, va seguir la tradició i amor per la música del seu padrí i va ser la fundadora de l’agrupació folklòrica Sa Revetla.
L’any 1887 el nou vicari Don Sebastià Ventanyol aconseguí els primers mètodes de solfeig per ajudar als músics. El que més va destacar, en Bartomeu Oliver Brunet “Llarg”, i l’amo en Miquel “Leu” li cedí l’honor de ser el segon director de la banda.
L’any 1889, l’Ajuntament de Son Servera celebrà un ple referent a la renovació de les condicions de la banda. En Cristòfol Sureda i Servera, un dels protectors més actius de la banda en qualitat de tinent de batle, dia 14 d’abril de 1889, presidí el Ple.
A partir de l’any 1900 l’ajuntament imposà a la banda l’obligatorietat d’ensenyar a tres nins pobres que volguessin aprendre música.
Quan es va crear la banda a Son Servera, a altres pobles com Pollença o Porreres feia entre quinze i vint anys que ja tenien banda pròpia, si bé només tenien uns 12 components. La Serverense tenia 27 músics que tocaven: clarinet, requint, plats, flautes, flautí, cornetí, caixa, bombo, trombó baix i bombardí. Amb la segona incorporació de músics eren més de 30 i disposaren per primera vegada de saxofons i fiscorns.
Des de l’any 1889 a 1906, la va dirigir en Josep Sancho Servera “des Forn o Moliner”. Músic fundador, tenia 18 anys quan va assumir la direcció de la banda, deixà la flauta per assumir les funcions de director i va ser el primer director que tingué una batuta a les mans. Un nét seu, en Josep Ros, és avui en dia un reconegut músic i compositor, i de manera ocasional anys més tard també va dirigir la banda.
Al ple celebrat el 14 d’abril de 1889, es renovaren les condicions de la banda.
Poc temps després, a una concentració (com anomenaven en aquell temps), avui en dia en diuen trobades de bandes, La Serverense tocant la selecció per a banda “Agua azucarillos y aguardiente”, de Federico Chueca, aconseguiren el primer premi.
L’any 1890 es va fer al poble la primera actuació conjunta de la banda de música amb una coral. Va ser amb la coral de La Capella de Manacor. El diari “La Almudaina” publicà una extensa crònica de l’actuació.
El 23 d’abril de l’any 1904, “La Serverense” tingué l’honor de tocar davant sa Majestat el Rei Alfons XIII de Borbó, a la visita que el monarca va fer a les Coves d’Artà. El batle Antoni Lliteres va facilitar el transport dels serverins que anaren al desembarcament del Rei a Canyamel. La banda de música encapçalà la comitiva que acompanyà al monarca fins a Artà. Al ple celebrat el 21 de maig de 1904 es detallen les despeses de la visita reial; diu així: “A don José Sancho Director de la música para acompañar al pueblo á las cuevas de Artà con motivo de visitarlas. S:M: el Rey, 16 pesetas”.
La banda també va ser present l’any 1905 a l’acte de la primera pedra de l’Església Nova de Son Servera. Un lloc màgic i únic que amb el pas del temps s’ha convertit en un lloc emblemàtic i especial per als serverins. La banda hi celebra concerts i el seu Festival de Bandes de Música.
Joan Lliteres Brunet va ser músic i el quart director de la banda. La darrera etapa de la seva direcció, la banda va minvar molt, i uns quants músics que ensenyaven als joves deixaren al poble per anar a viure a Ciutat i treballar professionalment com a músics.
L’arribada al poble d’un músic professional procedent de la Banda del Regiment, mestre Lluís Jaume i Jaume, va ser fonamental per als músics serverins. Impartia classes de solfeig al poble i l’any 1932 l’ajuntament el va anomenar oficialment director de la banda. Des de la creació de “La Serverense” per primera vegada la dirigia un músic professional, mestre Lluís, que va formar molt bons músics, i a més del seu fill Bartolo, molts dels seus alumnes serien músics professionals. El més destacat de tots, en Ramón Ballester i Vives “Confit”, va tocar a la banda serverina fins als 16 anys que ingressà a la Banda del Regiment de Palma i va continuar estudis al Reial Conservatori de Madrid, essent el primer músic mallorquí que aconseguiria el títol de director.
L’any 1970, a petició dels músics serverins, Ramon Ballester va fer un arranjament musical per a banda a l’Himne de Son Servera, que fou musicat per Don Antoni Maria Servera “Pasta”, i lletra de la primera dona serverina que obtingué el títol superior de Mestra de Primera Ensenyança, na Catalina Juan. L’Himne, que va ser escrit l’any 1911, al Ple celebrat el 25 de setembre de l’any 1997 va ser declarat Himne Oficial de Son Servera.
L’any 1959, mestre Lluís, per raons d’edat (68 anys) deixaria de dirigir la banda i ensenyar solfeig. A partir d’aquell moment sense la figura al poble del director i mestre, es va perdre tota una generació de músics a Son Servera.
Els temps de la decadència de la banda, uns quants músics es…

TOTA LA INFORMACIÓ A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

 

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba