ActualidadArtáComarcaFelanitxManacorPorto CristoS'IllotSant LlorençSon ServeraVilafranca de Bonany

Emotiu homenatge de l’Hospital de Manacor als professionals en el 25è aniversari

L’Auditòrium sa Màniga de Cala Millor va acollir el divendres 29 d’abril l’acte d’homenatge als treballadors que han format part activa durant 25 anys de la història de l’Hospital de Manacor. Presidí l’acte la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut, Patrícia Gómez, el director general de l’IBSALUT, Juli Fuster, el director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho Garcia, i la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font. A més, van assistir a l’homenatge la gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell, i el seu equip; Pep Jaume, batle de Sant Llorenç; i els batles de Manacor i Sant Joan, a més de regidors d’altres pobles de la comarca.
La presentació va anar a càrrec de l’actriu Margalida Amengual Balaguer i de Jaume Gomila Capó, metge i comediant, els quals feren una original, documentada i a la vegada divertida presentació. Recordaren la multitudinària manifestació del dissabte 31 d’octubre de 1987, una de les manifestacions més emblemàtiques de la història de Mallorca, quan només feia 9 anys que hi havia hagut el referèndum de la Constitució Espanyola de l’any 78 i feia 6 anys del cop d’estat del 23F. Tot seguit demanaren a la Banda de Música de Manacor i al seu director Eduardo Bernabéu, que tocassin per donar ambient, ja que faltava gent. La banda va tocar un fragment musical de ‘El fantasma de la Ópera’. Seguidament, un personal sanitari molt especial, els pallassos Aspirino i Pildorín de La Sonrisa Médica, feren entrega d’una litografia d’en Tomeu Seguí, Premi Nacional de Còmic, com a reconeixement a tots els treballadors pioners de l’Hospital de Manacor, pels seus primers 25 anys de dedicació al servei públic de salut.
La banda de música començà a tocar de manera molt suau ‘Al·leluia’, i un a un els 125 treballadors i treballadores sortiren de darrere l’escenari per recollir l’obsequi, i s’anaven acomodant al pati de butaques, on el públic assistent els dedicà una llarga ovació.
A continuació, el guitarrista manacorí Damià Timoner començà a tocar de manera molt suau, mentre es donava la paraula a un grup de cinc treballadors pioners de l’hospital, parlant el primer Toni Llodrà, del Servei de manteniment de l’Hospital, que recordà divertides anècdotes dels començaments, i una d’elles fou que havien d’entrar a una habitació, i van dir a la infermera ‘no volem molestar a aquest vellet’. ‘No passa res’ els va respondre, ‘pel temps que li queda…’, i quan el vellet el va veure li va demanà: ‘vostè és Sant Pere?’… Seguidament, contaren algunes de les seves vivències Víctor Llodrà, Farmacèutic de l’Hospital, Margalida Servera, infermera de Cardiologia, Cristina Garcia d’Admissió d’urgències, i Eduard Gifré, metge Cirurgià, cap de servei.
Aprofitant la música de Damià Timoner, els presentadors feren una crida a la Pau per Ucraïna, i per tots els fronts que hi ha oberts a la terra. A continuació es va projectar un vídeo actual de l’hospital i destacaren que de 470 treballadors, l’any 97, han passat a l’actualitat a 1.400, i de 90.000 empadronats a 150.000 entre tots els pobles de l’àrea d’influència.
Arribà la tercera actuació de la banda amb ‘West Side Story’. A continuació pujà a l’escenari la directora gerent de l’hospital, Catalina Vadell, qui molt emocionada agraí a tot el personal el treball, i afirmà que han passat molts de fets durant els vint-i-cinc anys a l’hospital, però cap tan dolent com els dels dos darrers anys, quan els serveis de l’hospital es veren desbordats per la pandèmia de la Covid. Una pandèmia que els va esgotar física i mentalment, havent perdut companys, i hagueren d’aturar serveis que eren necessaris per als usuaris de Manacor i comarca. Recordà també el vell projecte de fa uns anys d’ampliació tan necessari per a l’hospital, i que no es va dur a terme. Acabà el seu discurs agraint al personal tot l’esforç que han fet i el que fan per superar els problemes que han d’afrontar dia a dia, i que espera que els propers quatre anys de l’ampliació de l’hospital podrà tornar seguir comptant amb tot el personal de l’hospital.
El batle de Sant Llorenç, Pep Jaume, va dir que els darrers anys havia duit l’àrea de Sanitat i havia coincidit amb na Catalina, i que la passió que posa quan parla de l’hospital i de l’esperada reforma, és d’agrair, i també va contar una anècdota que va viure de petit amb el seu padrí. En Pep tenia un cosí més gran que es va treure el carnet de conduir, i el padrí es va posar la mà a la butxaca i li va donar 1.000 duros, i li va dir: “ges, tindràs per anar a posar benzina; has d’anar un parell de pics a Son Dureta, per si m’has d’acompanyar quan jo no estigui bé”. Aquesta era la realitat fa anys a la comarca de Manacor, ja que la gent tenia por de no arribar viva a Palma. Seguidament va fer entrega en nom de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’una litografia a la gerent Catalina Vadell.
La consellera de Salut, Patrícia Gómez, va informar que les obres d’ampliació del centre començaran el mes que ve i suposaran una inversió de gairebé 80 milions d’euros. “Comença un moment apassionant”, va assegurar.
Finalment, la presidenta del Govern, Francina Armengol, també va parlar de la important obra, que servirà per millorar l’atenció sanitària a 150.000 persones. Armengol va dir que “les obres són de justícia per a la comarca del Llevant perquè ha de tenir l’hospital que li correspon”. Recordà també l’esforç titànic i l’excel·lent feina del personal sanitari durant la pandèmia, i acabà dient “mai vos estarem prou agraïts”.
Finalment la banda de música va tocar una selecció de temes d’ABBA, i Jaume Obrador i Maria Bel Sansó, acompanyats per la banda, cantaren Bàmbols del ‘Quaquin’, i l’himne de Mallorca, la Balanguera, i tot el públic posat en peu la va acompanyar.
Als jardins de l’Auditorium, el personal de cuina de l’Hospital de Manacor va servir un refrigeri, i una traca de focs artificials posà punt i final a la festa del 25è aniversari de l’Hospital de Manacor, en homenatge al personal.
Per acabar, donarem els noms dels qui han estat gerents de l’Hospital de Manacor en aquests 25 anys: Manuel del Castillo, Carles Ricci, Caterina Ramón, Andrés Calvo, Toni Mesquida, Xisco Marí, Rafael Santiso i Catalina Vadell.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba