ActualidadCulturaNoticias

Músics i cantaires manacorins “conquereixen” La Seu de Palma amb un concert històric

Magdalena Ordinas

(AL FINAL DEL TEXTE, INFINITAT DE FOTOGRAFIES DEL CONCERT HISTÒRIC, SOPAR,…)

Sens dubte el divendres dia 12 d’abril de 2019, serà recordat com un concert històric dins la trajectòria de la Banda de Música de Manacor, ja que varen esser convidats per la Unidad de Música de la Comandancia General de Baleares per  participar  conjuntament al Concert de Setmana Santa celebrat a la Catedral de Mallorca, juntament amb les corals Orfeó Ramon Llull, Coral de l’Associació UOM, Coral del Conservatori de Manacor i Coral de l’Escola de Música de Porto Cristo.

A les sis en punt de l’horabaixa sortien de Manacor els autocars amb els músics i cantaires, i mitja hora més tard heu feren quatre autocars més, amb els seguidors de la banda de música i corals, així com nombrosos cotxos d’aficionats a la bona música de la comarca de Llevant.

«Manacor Comarcal var esser testimoni de primera mà (ja que vam anar amb ells) de l’emoció dels joves músics i de tots els  components de la banda del repte que suposava aquest concert, on el bon ambient i la il·lusió eren presents dins l’autocar camí de La Seu.

Només arribar a la catedral els esperava el director Eduardo Bernabeu, mentre els músics afinaven es començà a donar pas al nombrós públic que esperava per entrar a La Seu, més de 2000 persones assistiren al concert.  A partir de la meitat de la catedral  havien instal·lat unes pantalles gegants perquè el públic de les darreres files pogués veure en detall el concert.

Abans de començar el concert els 80 components de les dues bandes de música sortiren a l’exterior de la Catedral, on «Manacor Comarcal» va fer fotos de la històrica  actuació conjunta.

El  concert va ser organitzat per la «Unidad de Música de la Comandancia General de Baleares» i  presidit pel Comandant General de Balears, Juan Cifuentes Alvarez, i presentat pel subtinent Juan José Inés de Diego. El qual va donar la benvinguda als assistents i va agrair la participació de les corals: Orfeó Ramon Llull, Coral de l’Associació Universitat Oberta pels Majors, coral de l’Escola de Música de Porto Cristo, i Coral del Conservatori de Manacor, així com la Banda de Música de Manacor.

A més, en nom del Comandant General de Balears, va agrair l’assistència a totes les autoritats civils i militars i convidades, especialment al Canonge de La Seu i Capítol de la Catedral, Teodor Suau, que va assistir acompanyat pels canonges: Joan Darder, Pere Torres, i el manacorí de cor, Andreu Genovart.

Va dirigir la primera part del concert el director Eduardo Bernabeu, Missa Brevis de Jacob de Haan,

que va ser escrita per cor i banda simfònica, encara que en aquesta ocasió el cor va ser substituït pel quartet de metalls. Aquesta obra es compon de 6 moviments: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus i Agnus Dei. El silenci a la catedral, plena de gom a gom,   durant tota l’execució de l’obra va ser impressionant, la màgia de la música i la concentració de tots els músics pendents en tot moment del director Eduardo Bernabeu, era impressionat, guanyant-se l’admiració i els aplaudiments del públic assistent.

Després del descans el presentador  va començar la presentació amb aquestes paraules de Paul McCartney. “ «Amo escuchar un coro. Amo la humanidad de ver los rostros de gente siendo real siendo devotas a una pieza de música. Me gusta el trabajo en equipo. Me hace sentir optimista sobre la raza humana cuando los veo cooperar así”.

A  la II part del concert per a l’estrena de «La Última Cena» es va desplaçar  a Mallorca el seu compositor, Pedro José Viso Roger, ja que va ser la primera vegada que es va fer completa aquesta obra per cors  mixtos i banda simfònica. «La Última Cena», és la darrera de les composicions religioses que formen la trilogia que va iniciar amb, Mare Dolorosa, i va continuar amb Camí del Calvari. Amb aquesta obra, l’autor completa la triólogia on  més del caràcter religiós, es realça les relacions humanes i sentiments d’amistat, de Mare a fill, de sacrifici, i com a final comú a les tres obres, d’esperança.

Va dirigir «La Última cena» el Director Tinent Músic D. Raúl Martínez Villanueva, a més de les bandes, participaren els tenors: D. Héctor Bujosa Rodríguez i D. Gerónimo Seib, i les corals: Orfeó Ramón Llull, i Coral de la Associació UOM, directora Irina Capriles, i les Corals de l’Escola de Música de Porto Cristo i Coral del Conservatori Municipal de Manacor, directora Maria Eugenia Lavochnik. La direcció i  execució de l’obra «La Última cena» va ser impressionat tant per part dels 80 músics com dels  180 cantaires i els dos tenors, un concert de Setmana Santa que sens dubte serà recordat i passarà a la història de les corals i bandes participants.

La Comandància General de Balears va agrair la seva participació a la Banda de Música de Manacor, i les diferents corals i tenors que participaren fent entrega d’una placa. Així com un reconeixement especial al compositor Pedro José Viso, per la seva presència al concert de la cantata «La Última Cena», partitura que va poder ser escoltada i interpretada per primera vegada al complet.

Acabat el concert  tingueren l’oportunitat de felicitar i parlar amb el compositor, Pedro José Viso, que ens va dir:  Estic molt emocionat i agraït per a l’estrena de l’obra per  a corals i banda, ja  que no la havia sentit mai en aquesta versió. Jo la tenia memoritzada «de dedins cap a defora i anit l’he escoltada de defora cap a dedins».

Entre els nombrosos manacorins assistents al concert hi havia assegut a la cinquena  fila el músic i compositor manacorí, Pep Ros, que va seguir atentament el concert sense perdre detall. Actualment, està treballant amb la composició d’una obra, encàrrec de la Banda de Música de Manacor, segons el director Eduardo Bernabeu està prevista l’estrena per al pròxim any.

Acabat el concert, la Banda de Música de Manacor carregà els instruments de percussió dins el furgo i amb l’autocar que ens havia portat al concert de la Seu, ens aturarem a sopar al restaurant   Es Cruce, on a més d’un merescut sopar els músics més joves encare tingueren ganes i forces per  fer sonar els instruments i ens divertirem de valent, veient les piques musicals  de joves i no tants joves, la festa acabà  a dos quarts de dues de la matinada. Al final de la bauxa tots els companys acomiadaren al músic, Martí Rosselló Gomila, que se’n va a Austràlia durant vuit mesos per treballar i aprendre anglès.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba