ActualidadEntrevistasNoticias

Miquel Oliver, Batle de Manacor: «La via Portugal i l’avinguda del Torrent són vies cèntriques que han de recuperar el seu millor aspecte»

Chema Sánchez

Durant tota l’entrevista, el to de la seva veu és templat i reflexiu. En moltes ocasions, fixa els seus ulls en un punt fixe, per no perdre la concentració i així saber en tot moment el que ha de dir just després. Miquel Oliver Gomila (Manacor, 1974), ha tornat a la batlia de Manacor amb més força que mai, encara que les seves paraules i la seva actitud són més bé un gran reflexe de la política del “partit a partit”, diferenciant-se així de gran part de la classe política actual.
Llicenciat en Informàtica per la UIB, porta més de 15 anys a la política. Anteriorment, va treballar como a tècnic en prevenció de riscos laborals.

– Li van sorprendre els resultats de les eleccions municipals del passat 26 de maig a Manacor?
– Si te contest que sí seré injust, perquè jo tenia l’esperança de millorar els resultats de l’any 2015; i si te dic que no, semblarà que vaig de sobrat, i la veritat és que és una mescla de les dues. El dia abans de les eleccions tenia una gran mescla d’emocions, ja que per una part confiava en que els manacorins sabrien premiar la feina que havíem fet, de la mateixa manera que molts d’ells no haurien oblidat el que havia passat anys abans, però al mateix temps sabíem que durant aquests darrers anys havien governat altres partits i això els podia beneficiar a aquells que estaven en el poder. Per sort, això no va succeir així, i reconec que aquell dia no em van sorprendre especialment els resultats electorals, més aviat vaig sentir una gran alegria per la confiança que ens van prestar els manacorins.
– Veritablement creu que els manacorins es van quedar amb les ganes d’un Govern d’esquerres al 2015? Això no augmenta la pressió al seu equip de Govern a l’hora de fer les coses bé?
– Sí, així és, de la mateixa manera que pens que també va influir el sentiment de decepció d’aquells electors que van votar als partits que van governar Manacor els darrers anys. Pel que fa a la segona pregunta, he de reconèixer que és així. La responsabilitat que ens va caure el dia de les eleccions va ser doblement important, ja que no només tenim la tasca de governar bé, sinó també de respondre a les demandes d’un grup ampli de manacorins, que tot i que en aquest temps es canvia molt el vot en la política, nosaltres vàrem comptar de nou amb un suport molt gran dels votants manacorins, encara més gran que el de fa quatre anys.
– D’una manera o d’una altra, tots els partits que es van presentar a les eleccions municipals parlaven de la necessitat d’embellir Manacor. Com pretén millorar l’aspecte de Manacor aquest nou equip de Govern?
– Hi ha tres aspectes a tenir en compte: seguretat, neteja i recollida de residus i enllumenat, curiosament tres matèries que estan externalitzades. Pel que fa a la neteja, nosaltres ja hem deixat molt clar a l’empresa corresponent, que serem molt estrictes amb el compliment del contracte, de la mateixa manera que no descartem sancions davant incompliments en aquest tema. El mateix podria dir de la manca d’enllumenat públic, que es relaciona bastant amb la manca de seguretat. De fet, si en alguna d’aquestes concessions hem de rescindir la concessió i hem de recuperar aquest servei, puc assegurar que anirem fins al final en aquest aspecte. Per tant, la millora de l’aspecte de Manacor anirà principalment per aquí, de la mateixa manera que l’aprovació del Pla General ha d’ajudar a que tot això flueixi.


– Només arribar el nou Govern a l’Ajuntament, diversos mitjans van assenyalar que el PGOU estava cada vegada més a prop de ser aprovat. No obstant això, fa tot just uns dies, diversos col.lectius ciutadans van instar a l’Ajuntament a modificar el Pla General ideat pel PP, el PI i AIPC/SyS el 2016. Les protestes d’aquests col.lectius han canviat l’opinió de l’actual equip de Govern respecte al Pla General?
– Puc assegurar que l’actual equip de govern intentarà obtenir el major consens possible dels seus ciutadans respecte a l’aprovació final del Pla General, tot i que alhora som conscients que hi ha una sèrie de factors que s’han de tenir en compte sí o sí, com la baixada del sostre poblacional o tot el que envolta el tema de les zones verdes. Crec que per responsabilitat, s’ha de seguir tramitant el Pla General, però això no vol dir que no es puguin introduir moltes de les modificacions que els col.lectius varen demanar fa uns dies.
– Tornant un poc al que parlàvem abans, en el programa de Govern de MÉS/ER he vist moltes mesures de tint ecologista. Quines d’aquestes mesures creu que es podrien materialitzar en un curt o mitjà termini?
– Crec que un bon exemple d’aquestes mesures les podrem veure a partir d’octubre, quan començarà la recollida domiciliària de residus en altres llocs del nostre municipi, com Porto Cristo i Son Macià. Pens que és una mesura molt bona, ja que farà que les excuses a l’hora de reciclar acabin d’una vegada en part de la ciutadania. Així mateix, al llarg d’aquest mandat veurem millores clares en la plantació d’arbres en zones urbanes del nostre municipi, així com un millor manteniment i cura de les nostres zones ajardinades. Per últim, m’agradaria assenyalar que hi ha una gran sèrie de vies que hauríem d’aprofitar pel bé del nostre medi ambient, i que encara no s’han aprofitat, i que passen per la millora de via Portugal i l’avinguda del Torrent. Són vies cèntriques que haurien de recuperar el seu bon aspecte en els pròxims anys.
– Molts dels seus companys de partit han parlat de la necessitat de tornar a col.locar al ciutadà en el centre de la vida pública. Més enllà del recent canvi de model dels debats municipals, quines mesures tenen previst implementar per augmentar la participació ciutadana?
– En primer lloc, tenim previst recuperar el paper de les assemblees populars. De fet, abans de que acabi l’any volem celebrar la primera assemblea, per així rendir comptes davant la ciutadania. En segon lloc, donarem més prioritat als pressupostos participatius, ja que creiem que no han tingut el protagonisme que es mereixien. I en tercer lloc, abans que acabi l’any, intentarem tirar endavant una aplicació que ens permetrà saber l’opinió de la ciutadania en tot moment, i així tenir informació clara i immediata en temes tan importants com la neteja o l’enllumenat públic. De fet, en aquesta aplicació els ciutadans podran comunicar-se amb els delegats de l’ajuntament, de la mateixa manera que es podran informar de tota l’agenda cultural i d’oci del municipi manacorí.


– Una planta potabilitzadora, la compra de l’edifici de Can Ferrer i una ruta senderista compartida a la zona del Llevant; aquests són els tres projectes que el seu equip de Govern té previst finançar a través de l’Impost de Turisme Sostenible. En primer lloc, per què donen prioritat a aquestes iniciatives? I en segon lloc, del 0 al 10, quina esperança té en que aquests projectes es puguin finançar en aquest mateix mandat?
– En primer lloc, m’agradaria aclarir que l’Ajuntament té moltes prioritats, no només aquestes tres. Això sí, és cert que aquests tres projectes, atesos als diferents marcs competencials que abasta aquest impost, eren els projectes que millor encaixaven dins de moltes de les prioritats que té Manacor. Amb aquestes iniciatives, esteim xerrant de facilitar la potabilització de l’aigua en el nostre municipi, de donar un ús social a un edifici que ara no té cap utilitat real, i crear una ruta senderista que faciliti la desestacionalització del turisme al nostre municipi. Respecte a la segona pregunta, l’esperança passa per un 10 en totes les iniciatives, això sí, si haguéssim de prioritzar un projecte, l’elegit seria la potabilització de l’aigua.
– Han pensat en introduir alguna novetat respecte a la gestió que s’ha fet de la SAM en aquests últims anys?
– Afortunadament, la SAM ha canviat molt en aquests darrers anys, i això en gran part es deu a la incorporació de Francesc Grimalt com a gerent de l’empresa, una incorporació que va ser possible gràcies a aquells mesos en els quals vam estar governant l’any 2015. Jo crec que ara mateix la SAM no només és una empresa de serveis de Manacor, sinó que també és un aliat imprescindible per dur a terme moltes coses, i entre elles, possiblement la municipalització de molts dels serveis que esteim plantejant l’actual equip de Govern. Per tant, és indubtable que la SAM ha canviat, però de la mateixa manera dic que en aquest mandat canviarà encara més.
– Un altre dels objectius del nou Ajuntament de Manacor passa per la reforma de les instal.lacions de l’hipòdrom. Quan creu que es desbloquejarà la negociació amb els accionistes del recinte?
– Fa uns dies vàrem fer una convocatòria oberta a tots els propietaris de l’hipòdrom (així com va publicar “Manacor Comarcal”) per així saber exactament com està la situació i deixar ben clar als propietaris que ens faltaven encara suports per tenir la majoria. Una vegada arribi la majoria, les inversions a l’Institut Hípic estaran de nou garantides, i d’aquesta manera donarem continuïtat al conveni firmat per Antoni Pastor anys abans.
 – Poc abans que finalitzés l’anterior mandat, l’Ajuntament va dur a terme una reestructuració del cos de la Policia Local, per així aconseguir un cos policial més proper a la problemàtica dels barris. Quan creu que podríem ser testimonis d’aquest nou model de policia, no només a Manacor, sinó a tot el municipi manacorí?
– No tinc coneixement d’aquesta reforma, i el pitjor de tot el que envolta aquest tema és que el nostre municipi actualment sofreix una mancança de cossos policials, que llavors repercuteix en una falta de seguretat en la nostra zona. Per aquest motiu, sempre tenim un fluxe de comunicació molt intens amb el cap de la Policia Local, perquè així hi hagi uns mínims de seguretat en tot el municipi, sobre tot en aquells dies o moments més crítics.
– L’augment d’okupes a Manacor és un altre dels temes més complexos que afecta la seguretat del municipi manacorí. Com actuarà la seva delegació davant aquesta problemàtica?
– Sense cap mena de dubte, estam xerrant d’un dels problemes més complexos, sobre tot des del punt de vista jurídic. De fet, encara no s’ha modificat la legislació en aquest aspecte, i això dificulta molt el treball dels cossos policials, que al final sempre es porten les culpes immerescudament. És un problema que s’haurà de resoldre amb mesures legals si es donen, però sobretot amb mesures urbanístiques i d’habitatge.
– Deixant de banda per un moment Manacor, tenen previst recepcionar en aquest mandat altres llocs del municipi manacorí, com Cala Mendia o Cala Anguila?
– Sí, de fet cadascun dels grups municipals que actualment esteim a l’equip de Govern esteim d’acord en seguir recepcionant més pobles del municipi manacorí. Per això ja ens hem posat a treballar en aquesta matèria, per intentar tenir aquest tema resolt aproximadament en un any.
– Pensa que la Junta de Districte de Porto Cristo té les competències suficients per realitzar-la correctament?
– Crec que la pregunta que ens hauríem de fer abans és quina feina i quines competències vol tenir exactament la Junta de Districte de Porto Cristo, i això és un assumpte que ha de decidir la pròpia Junta. Són els portenys els que han de decidir el que volen, noltros som democràtics i no posarem cap impediment perquè la gent de Porto Cristo decideixi el futur del seu poble.
– Fonts de l’Ajuntament asseguren que a partir de setembre s’iniciaran les obres a la plaça del Llop, una de les places més importants de s’Illot. Quan començarà exactament aquesta obra?
– No sé exactament la data, però sí és cert que en aquest mes de setembre, poc després del final de les festes, començarà l’acondicionament de la plaça del Llop.
– Quina nota es posa en aquests primers mesos al capdavant de l’Ajuntament de Manacor?
– Jo crec que la nota numèrica no és l’important, sinó en quins àmbits ho feim bé i en quins hem de millorar. Tenint en compte que només portam tres mesos a l’Ajuntament, si hagués de definir en una sola paraula el treball d’aquest equip de Govern, el qualificaria de resolutiu.
– Per què no va acudir a la visita del Rei emèrit a la Rafa Nadal Sports Centre?
– No hi vaig acudir, ja que era una festa privada i jo no hi era convidat. A més a més, en aquest cas no podem oblidar que fa uns anys, el Rei emèrit va perdre la seva condició de representant de la monarquia.
– Quins objectius es marca com a prioritaris aquest equip de Govern en aquest mandat?
– En la primera quinzena de setembre publicarem quins són els eixos bàsics de l’equip de Govern, però les línies bàsiques estan clares: potabilització de l’aigua, control i supervisió de les concessions de neteja i enllumenat públic, així como aprovar un nou reglament que permeti participar al ciutadà als plens, sense que hagi d’esperar a que acabi el ple. En definitiva, situar al ciutadà en el centre de l’espai i el debat públic, que la gent pugui passejar de forma segura, gràcies a una major seguretat en els barris, i a un increment de les vies peatonals.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba