ActualidadEntrevistas

Jordi Caldentey ‘Gorrió’: «Defenso la meva llengua, cultura i manera de fer les coses amb seny, sempre amb llibertat i amb respecte a la nostra terra»

Antoni Sureda P.

El president de l’Obra Cultural Balear a Manacor i col.laborador de “Manacor Comarcal”, Jordi Caldentey “Gorrió”, estudià a l’IES Mossèn Alcover, té 54 anys i sempre ha treballat a l’empresa de la seva família, Ca’n Gorrió. Basta observar-lo mínimament per adonar-se de que és un home compromès amb el seu poble i la seva terra. La vinculació d’en Jordi amb l’Obra Cultural Balear, ve d’anys abans, quan un grup d’amics es reuní al cafè Ca’n Lliro i varen prendre la decisió de formar a Manacor una delegació o secció de l’Obra Cultural Balear a la nostra ciutat. No hi era, a aquella trobada, en Jordi. Com deia abans, ell es vinculà a l’Obra alguns anys enrere pel seu compte i a Ciutat. Però com no podia ser d’una altra manera, de seguida feu pinya amb el grup local, fins al punt que fa uns tres anys en fou elegit president. Políticament, el seu compromís com afiliat de base, és amb Proposta per les Illes (El PI) que lideren Jaume Font i Pep Melià, i que a Manacor, gràcies a un pacte, la qui fou la seva candidata Catalina Riera, és actualment la Batlessa de la ciutat.

– Jordi, quant a l’empresa familiar on treballes (Ca’n Gorrió), suposo que ja seràs la tercera o quarta generació de gestors.
– Concretament la tercera. Va començar el meu padrí, desprès mon pare i ara me toca a mi.
– Pel que m’has contat abans, tu ja eres de l’Obra Cultural quan es va decidir la creació de l’actual secció o grup a Manacor… Hi va haver problemes o gelosies en un principi al incorporar- te al nou grup format?
– Ni cap problema, ni cap gelosia. Tant fou així, que un grup d’amics, optàrem per anar tots els dilluns al local de l’Obra, per escoltar i participar amb les trobades i conferències pronunciades per convidats amb prou coneixements sobre temes concrets, ja fossin referents al nostre poble, a nivell nacional, o d’un tema científic o cultural. Al cap d’uns anys la directiva anterior a la nostra, va trobar que ja era hora de que hi hagués un relleu. Els qui formam part de la directiva actual, consideràrem interessant acceptar el convit i així ho férem, proposant-me a mi com a president.
– Amb vosaltres, l’Obra Cultural Balear canvià de ritme. D’aquelles trobades els dilluns a vespre a un local petit en què a vegades un havia d’entrar com en calçador, passàreu a un local públic al bar Xarop, i sembla que fou una bona idea… o no?
– En principi no fou un canvi premeditat. Nosaltres teníem per costum, en tancar el local el dilluns a vespre, anar-nos a fer una cervesa o un refresc al Xarop, i ens feren l’oferta de celebrar el dilluns de l’Obra a la part de darrere del local. Vàrem decidir provar-ho, ja que era a l’estiu i el nou lloc convidava de bon de veres a fer-ho així. Per altra banda, es multiplicava per tres o quatre la cabuda. A més a més, si un volia sopar, fer un cafè o prendre un refresc feia més entretinguda la vetlada, tant per a nosaltres com pels convidats.
– Com ho organitzeu a això de triar els diferents convidats per a donar una conferència o per participar a un debat?
– Sempre es fa feina amb diferents alternatives, però és veritat que tampoc no és gens estrany que les coses se compliquin per qüestió de les dates. A favor nostre tenim que l’Obra Cultural Balear té un prestigi que facilita en gran mesura poder trobar convidats, disposats a aportar el seu punt de vista sobre temes d’actualitat a l’àmbit cultural.


– Ha canviat en qualque cosa l’orientació o la temàtica a tractar amb l’entrada de la nova junta en aquests darrers anys?
– L’objectiu de les convocatòries del dilluns segueixen essent el mateix. Els nostres convidats són persones de reconeguda experiència amb la qüestió que es vol debatre. A l’Obra Cultural Balear, volem que els qui saben d’un tema determinat ens donin el seu parer i, si és possible, analitzar les qüestions que es plantegen i ens marquen el dia a dia. Ara bé, tampoc és qüestió d’oblidar que els qui participam en els actes, debats o conferències a l’Obra Cultural Balear compartim una sèrie de lligams relacionats amb la nostra llengua, cultura i manera de fer les coses amb seny, sempre amb llibertat i amb respecte a la nostra terra.
– De veritat el perseguir tots aquests objectius que anomenes, no va forçosament lligat amb un compromís de militància política determinada?
– No necessàriament, però reconec que és molt freqüent, tant per bona part dels casos que conec, com per mi mateix.


– I quin és el teu compromís polític?
– Estic afiliat com a militant de base a Proposta per les Illes El PI, el partit dirigit i fundat per Jaume Font i per Josep Melià, així com també a Manacor amb la Batlessa Catalina Riera.
– Creus que coincideixen els teus criteris personals, i com a persona lligada amb l’Obra Cultural Balear, amb el que representa El PI, o qualsevol partit polític, que no es defineixi com a d’esquerres?
– Fins no fa encara massa temps aquesta fou una etiqueta inventada per l’esquerra, per a desqualificar a tots aquells i aquelles que…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba